USA hrozia EÚ ešte vyššími clami, Francúzi chcú protireakciu

TA3 TASR
3.12.2019 10:31

Francúzsko požaduje, aby Európska únia razantne zareagovala, ak USA prijmú clá ako odvetu za francúzsku digitálnu daň. "Včera sme kontaktovali Európsku komisiu, aby sme zaistili, že v prípade nových amerických sankcií Európa zareaguje, že prijme razantnú odpoveď," povedal francúzsky minister financií Bruno Le Maire.

USA hrozia EÚ ešte vyššími clami, Francúzi chcú protireakciu
SITA/AP

Francúzsky minister financií dodal, že je potrebné sa tomuto konfliktu vyhnúť, poškodil by totiž obchod, rast a politickú stabilitu. Spojené štáty pohrozili Francúzsku zavedením nových ciel. Dôvodom je francúzska daň z digitálnych služieb, ktorá podľa nich cielene diskriminuje americké internetové koncerny, ako sú Amazon, Google a Facebook. Uvádza sa to v pondelkovej správe Úradu amerického obchodného splnomocnenca, v ktorej sa navrhuje ako odvetné opatrenie zavedenie ciel až do výšky 100 % na francúzske tovary v hodnote 2,4 miliardy dolárov (2,18 miliardy eur).

Le Maire zdôraznil, že Francúzsko nesúhlasí s týmto názorom Washingtonu a prípadné sankcie považuje za neprijateľné. Takzvaná digitálna daň sa podľa neho týka amerických firiem, ale aj čínskych či európskych. Le Maire takisto poukázal na návrh Organizácie pre hospodársky rozvoj a spoluprácu týkajúci sa zdanenia internetových koncernov. Ak USA tento návrh, ktorý zohľadňuje americké záujmy, neprijmú, porušia tým dohodu medzi americkým prezidentom Donaldom Trumpom a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Na augustovom summite skupiny G7 Macron oznámil, že spoločne s Trumpom dospeli ku kompromisu, ktorý má zabrániť konfliktu medzi oboma krajinami. Súčasťou dohody bolo, že do januára 2020 sa má na úrovni OECD prijať globálny rámec týkajúci sa zdaňovania digitálnych koncernov. OECD predložila návrh už v októbri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok