Trnka je hanbou prokuratúry, tvrdia Demokrati a žiadajú väzbu

TA3 SITA TASR
2.12.2019 12:04

Predstavitelia Demokratickej strany žiadajú pre zverejnené nahrávky väzobné stíhanie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Na tlačovej konferencii to vyhlásil člen predsedníctva DS a nezaradený poslanec parlamentu Ľubomír Galko.

Rajtár: Za svoje činy by mal pykať

Spomenul tri dôvody, na základe ktorých je potrebné Trnku väzobne stíhať. Prvým je, aby bývalý generálny prokurátor nemohol ovplyvňovať svedkov a mariť tak vyšetrovanie, ďalej, aby nemohol ujsť a vyhýbať sa trestnému konaniu. Zároveň ide o dôvod, ktorý súvisí s Trnkovou bezpečnosťou.

„Niektorí ľudia sa môžu pokúsiť o fyzickú likvidáciu Dobroslava Trnku. Na najbližšie rokovanie brannobezpečnostného výboru, na ktorom sa zúčastní aj ministerka vnútra Denisa Saková a policajný prezident Milan Lučanký, preto navrhnem bod, v rámci ktorého sa členovia výboru budú pýtať na konkrétne kroky v súvislosti s aktuálnym dianím v tejto veci,“ priblížil Galko. Závažnosť a rozsah podozrení pri Trnkovi a Kočnerovi je podľa nezaradeného poslanca a volebného lídra DS Jozefa Rajtára bezprecedentný. "Preto vyzývame generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby zriadil špeciálny vyšetrovací tím na vyšetrenie nahrávok Mariana Kočnera a Trnku," vyhlásil.

Rajtár tiež tvrdí, že Trnka je hanbou slovenskej prokuratúry. „Spreneveril sa zákonu i morálke a mal by za svoje činy pykať. Je príkladom zdemoralizovaného štátneho funkcionára, ktorý si zaslúži opovrhnutie nielen politikov, ale aj občanov,“ vyhlásil Rajtár. Trnka podľa neho nesie priamu zodpovednosť za to, že doslova metastázovalo krytie zločinov, do ktorých sú namočené aj politické špičky. „Dnes je frustráciou z tohto stavu postihnutá celá spoločnosť,“ dodal volebný líder DS.

Ide o zverejnené nahrávky

Denník N minulý týždeň v piatok informoval, že bývalý minister financií Ján Počiatek na videu Mariana Kočnera žiada od generálneho prokurátora Dobroslava Trnku krytie v kauze Tipos. Denník N ďalej písal, že nahrávka urobená skrytou kamerou ukazuje, že v kauze Lemikon, v ktorej Slovensko prišlo o zhruba 13 miliónov eur, sa generálny prokurátor Trnka správal ako poskok Smeru-SD.

Na výzvu zareagovala hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová: "Otázka možného zriadenia špeciálneho tímu bola prerokovaná s tým, že v prípade potreby prichádza do úvahy zriadenie tímu prokurátorov, ktorí sa budú týmito vecami zaoberať. Je však potrebné podotknúť, že tento tím bude možné zriadiť na Úrade špeciálnej prokuratúry GP SR, ktorý tieto veci realizuje v rámci svojej vecnej príslušnosti."

Zdôraznila pritom, že generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa už minulý týždeň zaoberal otázkou riešenia podozrení voči bývalému generálnemu prokurátorovi.

V polovici októbra zverejnil Denník N aj 70-minútovú zvukovú nahrávku, na ktorej mal Marian Kočner varovať bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, že ho zabijú. Dôvodom malo byť, že Trnka sa pokúsil vydierať šéfa Penty Jaroslava Haščáka Gorilou, teda nahrávkou jeho rozhovorov v konšpiračnom byte, o ktorej bol Haščák presvedčený, že už neexistuje.

Marian Kočner si však, pravdepodobne, nenahrával len svoju vlastnú konverzáciu s bývalým generálnym prokurátorom, ale pomohol mu aj zaznamenávať jeho rokovanie s neznámym návštevníkom na skrytú kameru. Koncom októbra o tom informovalo Investigatívne centrum Jána Kuciaka, ktoré zverejnilo krátke video, na ktorom Marian Kočner pomáha Trnkovi s inštaláciou kamery. Nahrávku podľa centra získala z anonymného zdroja medzinárodná organizácia investigatívnych novinárov OCCRP. Bývalý generálny prokurátor už v tejto veci vypovedal na polícii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok