Rusko opäť neprišiel na zmenkový proces. Hospitalizovali ho

TA3 TASR SITA
2.12.2019 09:15

Obštrukcie, alebo vážne zdravotné problémy? V kauze údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur sa obžalovaný Pavol Rusko opäť nedostavil na pojednávanie. Písomne oznámil, že je hospitalizovaný na neurologickom oddelení.

Jeho vyjadrenie sa dá vnímať ako súhlas

Obžalovaný sa ešte v polovici novembra ospravedlnil z vytýčených pojednávaní pre práceneschopnosť s tým, že nechce, aby súd pojednával v jeho neprítomnosti, keďže na výsluchu znalcov chce byť prítomný. Tentokrát však v liste súdu uviedol, že súhlasí, aby sa pojednávalo v jeho neprítomnosti, no dodal, že toto rozhodnutie robí pod nátlakom. Odvolal sa pri tom na „urážky a hrubý nátlak“ zo strany prokurátora. Ten totiž v súvislosti s Ruskovou práceneschopnosťou hovoril o obštrukcii, pričom súd v novembri vyzval, aby zvážil jeho vzatie do väzby.

Senát špecializovaného trestného súdu však skonštatoval, že vyjadrenie Pavla Ruska je možné vnímať ako súhlas s konaním v neprítomnosti na základe jeho vôle. Pojednávanie preto riadne začalo a obhajoba sa pustila do čítania listinných dôkazov. Obžalovaný Marian Kočner na pojednávanie prišiel.

Obžalovaní Kočner a Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Aghom, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.

Kočner je obžalovaný aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Rusko obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

Ani raz neboli spolu na pojednávaní

Obžalobe z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti čelia väzobne stíhaný podnikateľ Marian Kočner a bývalý riaditeľ súkromnej televízie Pavol Rusko. Zaujímavosťou je, že ani na jednom z pojednávaní doteraz neboli zároveň prítomní obaja obžalovaní, teda Kočner a Rusko.

Vždy sa dostaví len jeden z nich, pričom druhý dá vždy žiadosť o konanie v jeho neprítomnosti. Trestnému procesu predchádzala séria občianskoprávnych pojednávaní, v rámci ktorých Kočner požadoval vyplatenie zmeniek údajne vystavených v roku 2000. Žalovaným v prvom rade bol Rusko. Keďže ten uviedol, že na vyplatenie nemá potrebné finančné prostriedky, zaplatiť by ich musela spoločnosť Markíza - Slovakia ako žalovaný v druhom rade.

Markíza dlhodobo spochybňuje pravosť zmeniek a najmä tvrdenie, že boli podpísané v roku 2000. Taktiež argumentovala, že Rusko pri predaji svojho vlastníckeho podielu v spoločnosti kupujúcim zatajil podpis zmeniek a tie neboli registrované v účtovných dokladoch. Takisto podľa Markízy neevidovali vlastníctvo zmeniek ani spoločnosti Mariana Kočnera, ktoré ich údajne vlastnili, konkrétne Inkasný servis a neskôr Správa a inkaso zmeniek. Markíza sa tiež odvoláva na znalecký posudok vypracovaný Národnou kriminálnou agentúrou, ktorý spochybňuje, že zmenky boli podpísané v roku 2000. Ešte v občianskoprávnom konaní spoločnosť navrhovala skúmanie zmeniek zahraničným expertom, súd to však zamietol a v prípade jednej zo zmeniek v hodnote viac ako osem miliónov eur dal za pravdu žalobcovi. Markíza sa však odvolala.

Zatiahli do toho nebohého Valka

Znalecké posudky v tomto prípade predložili aj Kočner a Rusko, pravosť zmeniek však podľa Markízy nepreukázali. Spoločnosť takisto pripomína, že podľa Kočnera a Ruska navrhol situáciu okolo kúpy Gamatexu riešiť prostredníctvom zmeniek dnes už nebohý právnik Ernest Valko, ktorý vystupoval ako právny poradca Gamatexu. „Valko by sa v roku 2000 poradenstvom pre Gamatex dostal do zjavného konfliktu záujmov, keďže bol podpredsedom Rady Slovenskej republiky pre rozhlasové a televízne vysielanie, ktorá rozhodovala o licencii v prípade daného sporu,“ konštatuje Markíza.

Rusko trvá na svojej verzii, že zmenky boli súčasťou urovnania kauzy Gamatex. Pokiaľ by ich ako vtedajší riaditeľ televízie nevystavil, mohlo to podľa neho ohroziť existenciu Markízy, a hrozila by jej strata licencie. Viacerí bývalí predstavitelia Markízy však pred súdom popreli, že by o existencii zmeniek vedeli. Rusko to vysvetľuje tým, že zmenky neuviedol v účtovníctve, keďže bolo podľa neho vinou jeho vtedajšej spoločníčky Sylvie Volzovej v zlom stave. Volzovú pritom viní aj z uznania neexistujúceho dlhu, pre ktorý sa podľa neho televízia dostala do dražby. O zmenkách tiež Rusko nepovedal novým majiteľom Markízy, ktorým predal svoj vlastnícky podiel. Dôvodom podľa neho bolo, že si myslel, že dlh bude môcť uhradiť sám.

Rusko stojí pred súdom aj v inej trestnej veci, čelí obžalobe z objednávky vraždy jeho bývalej spoločníčky Volzovej. Kočner je tiež obvinený v ďalších kauzách. V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice už bola podaná na súd obžaloba.

Pavol Rusko sa môže zúčastniť pojednávania v kauze televíznych zmeniek bez ohrozenia života a zdravia. Podľa právnika Daniela Lipšica to tvrdí zdravotnícky odbor Zboru väzenskej a justičnej stráže. „Jeho prítomnosť na hlavnom pojednávaní by nijako neohrozila jeho zdravotný stav,“ zdôraznil Lipšic.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok