Výmena stráží v Nemecku, nové vedenie majú SPD aj ADF

TA3 TASR
30.11.2019 22:37

Nemecká Kresťanskodemokratická únia vylúčila akékoľvek zmeny v spolkovej vládnej koalícii, ktorú tvorí spoločne so sociálnymi demokratmi. Reagovala tak na zverejnenie výsledkov volieb nových spolupredsedov lídrov Sociálnodemokratickej strany Nemecka, v ktorých zvíťazili Norbert Walter-Borjans a Saskia Eskenová, kritici súčasnej veľkej koalície kancelárky Angely Merkelovej. Nové vedenie má aj protiimigračná Alternatíva pre Nemecko.

"Tešíme sa na spoluprácu (s novým vedením SPD) v duchu dôvery v prospech našej krajiny," uviedol generálny tajomník CDU Paul Ziemiak. Zároveň však vylúčil možnosť otvorenia rokovaní o zmenách v koaličnej dohode, ktorá tvorí základ súčasnej vlády. Voľba nového vedenia SPD podľa Ziemiaka "na tomto základe nič nemení". Vo vnútrostraníckom hlasovaní, v ktorom sa rozhodovalo o nových spolupredsedoch SPD, zvíťazili exminister financií Severného Porýnia-Vestfálska Norbert Walter-Borjans a poslankyňa nemeckého Spolkového snemu Saskia Eskenová.

Nové vedenie má aj protiimigračná Alternatíva pre Nemecko. Novým spolupredsedom sa stal poslanec Spolkového snemu Tino Chrupalla. Delegáti súčasne potvrdili ako spolkového spolupredsedu AfD Jörga Meuthena, ktorý túto funkciu vykonáva už od roku 2015.

Porazili tak konkurenčný tandem, ktorý tvorili spolkový vicekancelár a minister financií Olaf Scholz s brandenburskou političkou Klarou Geywitzovou. Nových lídrov SPD musia ešte vo funkcii oficiálne potvrdiť delegáti straníckeho zjazdu, ktorý sa uskutoční na budúci víkend. Walter-Borjans a Eskenová hovoria o možnosti otvorenia koaličnej dohody.

Výsledok vnútrostraníckych volieb spochybňuje budúcnosť súčasnej veľkej koalície, v rámci ktorej spoločne vládnu konzervatívny blok CDU/CSU kancelárky Angely Merkelovej a SPD.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok