Matovič chce zhabať Počiatkovi majetok. Vyšetrujte, žiada SaS

TA3 TASR
29.11.2019 15:25

Zverejnenie desať rokov starej tajnej nahrávky, na ktorej sa má bývalý minister financií Ján Počiatek rozprávať s niekdajším generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom, vyvolalo viacero reakcií, najmä predstaviteľov opozície. Čo hovoria na video o kšeftoch v kauze Tiposu a Lemikonu predstavitelia Za ľudí, SaS, či OĽANO?

Rozklad štátu v priamom prenose

Igor Matovič vedel o nahrávke Počiatka a Trnku pol roka. O existencii videa musel podľa neho teda tiež vedieť premiér Peter Pellegrini. Matovič si myslí, že Počiatkovi by mali po šokujúcom videu zhabať majetok. Matovič na tlačovej besede ukázal fotografiu exministrovej vily na Slavíne, ktorá má podľa neho hodnotu milióny eur. "Nepoznám iného zbohatlíka, ktorý by dal na podlahu pod auto v garáži štyri milióny korún," uviedol Matovič, ktorý pripomenul aj kauzu jachty v Monaku. Počiatek čelil podozreniam, že tam prezradil nepovolaným konverzný kurz koruny a eura. Matovič je za legislatívne zmeny, ktoré by umožňovali zhabať majetky a stíhať ľudí aj za obsah nahrávok, ktoré neboli získané zákonným spôsobom.

Parlamentná SaS žiada dôsledné vyšetrenie celej komunikácie Mariana Kočnera, kauzy Tipos či emisnej kauzy. Mimoparlamentná strana Za ľudí žiada vyvodenie trestnoprávnej zodpovednosti voči ľuďom, ktorí okradli štát a verejných činiteľov, ktorí podvody kryli. Reagovali tak na zverejnené video rozhovoru vtedajšieho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku s exministrom financií Jánom Počiatkom o spore Tiposu s firmou Lemikon či emisnej kauze.

V priamom prenose skrze kameru Mariana Kočnera môžeme pozorovať rozklad právneho štátu, tvrdí SaS. "Pokračujúca nečinnosť vlády v očiste justície je potvrdením toho, že vedeniu nášho štátu vrátane súdnictva ide len o udržanie si pozícií moci za každú cenu. Verejný tlak však tomu môže zabrániť," uviedla opozičná strana. Veronika Remišová zo strany Za ľudí podotkla, že celú kauzu aktívne kryl v parlamente aj vtedajší predseda vlády Robert Fico. "Podozrenia z rozsiahleho rozkrádania štátu v čase prvej Ficovej vlády naberajú týmto nový rozmer,"povedala.

Na videu sa Počiatek rozpráva s Trnkom o mediálnej stratégii v kauze Lemikon. Exminister financií údajne žiada, aby v súvislosti s vyplatením miliónov schránkovej firme nešiel príliš do detailov alebo do hĺbky, „aby sa zas nevypytovali ko…iny potom”.

Má odprezentovať situáciu tak, že sa nedalo nič robiť a peniaze sa museli vyplatiť. Obaja sa dohadujú na tom, že keby Trnka nepodal novelu zákona, tak sa musí uhradiť celá suma a vlastne zachránili sumu 1,5 miliardy korún. Počiatek chce vedieť, koľko bude trvať konanie na Najvyššom súde, na čo mu Trnka odpovedá, že to bude veľmi rýchle, lebo tam pozná sudcov. Minister sa pýta, či by to nemohlo trvať dlhšie, aspoň do leta, teda do volieb, aby to trochu išlo do zabudnutia.

Za podstatné považujú, ako „zvládnu túto prvú mediálnu pasáž“. Podľa Počiatka nie je treba žiadna veľká „sofistikácia“. „Spravím ti taký background, aby si to mal dobré,” upokojuje Trnka ministra financií na videu.

Podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga podal trestné oznámenie na Trnku a po tejto nahrávke ho chce doplniť o nové skutočnosti. "Vo svetle nových informácií rovnako podávam trestné oznámenie na Jána Počiatka. Existuje naozaj dôvodné podozrenie, že Počiatek zneužil právomoc verejného činiteľa a tak pripravil štát o milióny eur," poznamenal Šeliga.

Koalícia PS-Spolu hovorí, že za druhej a tretej Ficovej vlády majetky finančných skupín narástli do "neuveriteľných rozmerov""Kým ich moc neosekáme, nič sa na Slovensku výrazne nezmení, vždy si niekoho kúpia," uvádza mimoparlamentná koalícia. "Oni sa pretekajú, kto viac kradne," pozastavil sa líder Spolu Miroslav Beblavý. Zo zverejnenej nahrávky je podľa neho jasné, že v kauze Lemikon pripravil bývalý minister financií Počiatek Slovensko o 400 miliónov korún. "Namiesto našich škôl alebo nemocníc skončili u českého podnikateľa napojeného na skupinu J&T," dodal.

"Robert Fico nemusí v tejto veci nič ďalej vysvetľovať. Za neho jasne hovoria činy a skutky, ktoré vykonal," oznámil v stanovisku hovorca strany Smer-SD Ján Mažgút.

Demokratická strana si myslí, že Počiatek je podozrivý zo zneužitia právomocí verejného činiteľa, porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a prijímania úplatku. Strana chce vedieť, kedy budú orgány činné v trestnom konaní v tejto veci konať a dokedy si bude "bývalý politik Smeru-SD užívať výsadu beztrestnosti". Trnka sa podľa DS na nahrávke správa ako spolupáchateľ. "Orgány činné v trestnom konaní majú bývalého generálneho prokurátora ako na dlani," uviedla.

Peter Kresák z Dobrej voľby sa pýta, kedy, ak nie teraz, by mala začať konať finančná polícia voči Počiatkovi, pozbaviť Trnku funkcie prokurátora a začať trestné stíhanie voči obidvom.

Rozhovor o stratégii v kauze Lemikon

Na videu sa exminister rozpráva s Trnkom o mediálnej stratégii v kauze Lemikon. Počiatek sa má pýtať, koľko bude trvať konanie na Najvyššom súde po tom, ako Trnka podá mimoriadne dovolanie. Žiada ho, aby sa konanie natiahlo. V spore firmy Lemikon a štátneho Tiposu prišlo Slovensko približne o 13 miliónov eur. 

TA3 požiadala Trnku o reakciu. "Najprv nech redakcia N zverejní celé video," odpovedal a uviedol, že "selektívne informácie podávané salámovou metódou" by nemali byť štýlom novinárskej práce.

Kočner čelí obžalobe pre objednávku vraždy novinára Jána Kuciaka, vo väzbe je za údajné falšovanie zmeniek TV Markíza a marenie spravodlivosti. Obžalobe čelí tiež v kauze Gatex za porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok