KĽDR otestovala novú zbraň, vodca vyslovil veľkú spokojnosť

TA3 TASR
29.11.2019 07:44

Severná Kórea oznámila, že uskutočnila úspešnú skúšku veľkého raketometu schopného vystreliť niekoľko rakiet súčasne. Skúška prebehla pod vedením lídra Kim Čong-una. S odvolaním sa na správy severokórejských štátnych médií o tom informovala juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

KĽDR otestovala novú zbraň, vodca vyslovil veľkú spokojnosť
SITA/AP

Zbor náčelníkov štábov juhokórejských ozbrojených síl informoval, že KĽDR uskutočnila skúšobný odpal dvoch neidentifikovaných projektilov vypálených pravdepodobne z veľkého viachlavňového raketometu, ktoré dopadli do Japonského mora. Oba projektily boli podľa Soulu odpálené z provincie Južný Hamgjong na východe KĽDR približne o 17.00 h miestneho času (09.00 h SEČ). Rakety dosiahli maximálnu výšku 97 kilometrov a po prekonaní vzdialenosti 380 kilometrov dopadli do Japonského mora.

Severokórejsky štátny denník Rodong sinmun uviedol, že išlo o záverečnú skúšku spôsobilosti veľkého viachlavňového raketometu, pričom vodca Kim Čong-un vyslovil "veľkú spokojnosť" s jej výsledkom. Denník tiež napísal, že opakované skúšky potvrdili silu a spoľahlivosť týchto raketometov.

Išlo v poradí o 13. skúšku, ktorú už KĽDR tento rok uskutočnila, a 4. skúšku veľkého viachlavňového raketometu. KĽDR čelí za svoj jadrový program a raketové skúšky medzinárodným sankciám. Pchjongjang pritom nedávno pohrozil obnovením skúšok rakiet dlhého doletu. Reagoval tak na výzvu piatich európskych členov Bezpečnostnej rady OSN, aby ukončil svoj jadrový program.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok