Len vy a sloboda. Samote sa často krivdí, ale je plná možností

TA3 ČTK
30.11.2019 20:00

Spokojný môže byť aj ten, kto žije sám. Dosiahnuť vytúžené šťastie a viesť plnohodnotný život nie je výsadou ľudí ukotvených v rodinách či stabilných partnerských vzťahoch, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Len vy a sloboda. Samote sa často krivdí, ale je plná možností
ČTK

Klišé obraz smutnej večere

Stereotyp, podľa ktorého musí byť život bez partnera prirodzene smutnejší a prázdnejší než spoločný život s inou osobou, sa zrejme podarilo prekonať. Čoraz viac štúdií a výskumov ukazuje, že jednotka je dokonalé číslo otvárajúce priestor osobným záľubám a koníčkom a umožňuje venovať viac času vzťahom s priateľmi a rodinnými príslušníkmi.

Je to nový názor, ktorý vyhovuje trhu, pretože počet ľudí, ktorí žijú osamote, vo svete stále rastie? Alebo je to fakt? Isté je, že keď si predstavíme v kuchyni single osobu, tak je to obraz priemerného zamestnanca, muža alebo ženy, ktorý večeria v polotme nekvalitný polotovar z mikrovlnky. Obraz, ktorý sa rozšíril v kolektívnej predstavivosti vďaka filmom a seriálom, zobrazuje len malú časť reality.

sluchadla-relax-ucenie-gauc-zena-1140px-ctk_ac1100ae-d4cd-cb32.jpg

Priestor pre vlastné potreby

Žiť osamote môže byť veľmi ťažkou voľbou najmä zo začiatku, je to však v rovnakej miere oslobodzujúce. Zbohom povinnosti a zvyky v rodine, ktoré nás od detstva nútili dodržiavať. Privítať môžete nové životné štýly a rituály, režim v domácnosti závisí len od vašich potrieb a nálady.

Single život ponúka vzácne výhody. Môžete testovať, čo sa vám v skutočnosti páči, uvedomiť si vlastné priority, naučiť sa lepšie vnímať svoj fyzický a intímny priestor. Ak sa v minulosti mnohí obávali chvíle, keď opustia domov, dnes sa obrovská väčšina singles teší na nové možnosti, a je to aj vďaka trendom, ktoré pozorujeme na internete a televízii.

Rituály pri jedle a varení

Existuje niekoľko typov ľudí, ktorí žijú sami a dobrým odlišovacím prvkom môže byť ich prístup k jedlu a k rituálu raňajok, obedov a večerí. Vzťah k jedlu totiž znamená aj zodpovednosť k sebe a schopnosť nájsť čaro v každodenných povinnostiach. Je to ďalší priestor na uplatnenie kreativity.

Do prvej skupiny patria ľudia, pre ktorých je jedlo radosťou. Je to odmena po pracovnom dni. V sobotu dopoludnia nakupujú na miestnom trhu. Uprednostňujú biopotraviny, varia jednoduché jedlá, sadnú si s nimi za stôl, jedlo si vychutnajú bez televízie.

Potom sú ľudia, ktorí berú jedlo ako potrebu organizmu, ale snažia sa k nemu pristupovať čo najlepšie. Kupujú potraviny vyššej kvality a s nízkym obsahom tuku. Variť veľmi nevedia, ale skúšajú to. Pri večeri sledujú obľúbený seriál.

Existujú aj takí, pre ktorých je jedlo stratou času a obmedzujú ho na minimum. Stravovanie je čisto funkčné, občas si objednajú donášku do bytu, alebo idú do reštaurácie. Kuchynské zariadenie majú len minimálne, ale nič sa nešpiní a netreba upratovať kuchyňu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok