Po Dolly a opičkách prišli modifikované deti. Lulu a Nana majú rok

TA3 ČTK
1.12.2019 09:55

Čínsky vedec Che Ťien-kchuej spôsobil vo svete veľký ohlas, keď nielen modifikoval ľudské embryá, ale ich aj vložil do maternice. Minulý rok sa takto narodili dvojičky, dievčatká Lulu a Nana, prvé geneticky modifikované deti na svete. Vedec to oznámil pred rokom v novembri.

Po Dolly a opičkách prišli modifikované deti. Lulu a Nana majú rok
ČTK

Obavy z neočakávaných následkov

Vedec zo Šen-čenu využil techniku CRISPR/Cas9, s ktorou sa dá vymeniť defektný gén. Zameral sa na receptor CCR5, ktorý umožňuje vstup vírusu HIV do bunky. Che tvrdil, že jeho cieľom bolo umožniť HIV pozitívnym otcom, aby splodili deti, u ktorých by bolo nižšie riziko nákazy týmto vírusom, ktorý spôsobuje syndróm získaného zlyhania imunity, teda AIDS. Väčšina vedeckej komunity však jeho pokus odsúdila, kritizovali ho Peking aj medzinárodná vedecká komunita.

Svetová zdravotnícka organizácia neskôr v decembri varovala, že genetické modifikovanie ľudského embrya by mohlo mať "neočakávané následky". Oznámila aj vytvorenie panelu expertov, ktorí majú preskúmať zdravotné dopady úprav génov a stanoviť jasné pravidlá a štandardy.

Čína by sa rada stala lídrom v tomto výskume, ale vďaka nejasnej miestnej legislatíve sa otvára priestor aj pre kontroverzné experimenty. Aj v prípade Che Ťien-kchueja panovali pochybnosti. Samotná univerzita v Šen-čene, kde vedec pôsobil, po jeho oznámení označila jeho výskum za "vážne porušenie akademickej etiky". Viac ako stovka čínskych vedcov potom podpísala prehlásenie, v ktorom tento projekt odsúdila ako neetický. Čínska národná zdravotná komisia nariadila vyšetrovanie prípadu, následne bol Che zbavený aj funkcií na univerzite, kde pôsobil.

Po ovečke nasledovali makaky

Genetické prepisovanie u ľudských embryí je zakázané v Británii, USA a v mnohých ďalších krajinách, mnohí ho považujú za neetické a nebezpečné. Panujú totiž obavy z prenosu genetických mutácií na ďalšie generácie. V rámci výskumu už uskutočnili viacerí vedci genetickú editáciu ľudských embryí, ale upravené embryá nechali vyvíjať sa len krátko v laboratórnych podmienkach.

Vlani v januári vedci z Číny oznámili, že v Šanghaji koncom roka 2017 naklonovali opice makaky rovnakou metódou ako v roku 1996 naklonovali Briti ovečku Dolly. Išlo o prvé naklonované primáty, pomenovali ich Čung Čung a Chua Chua.

HIV pozitívni otcovia

Biofyzik Che sa narodil v provincii Chu-nan v roku 1984. Vyštudoval v Číne a doktorát z fyziky získal v roku 2010 na americkej Riceovej univerzite v Texase. Potom pôsobil na Stanforde a do vlasti sa vrátil v roku 2012. Otvoril si laboratórium na univerzite v Šen-čene (SUSTech). Taktiež zakladal a predával biotechnologické firmy, ktoré ponúkali čítanie dedičnej informácie človeka aj ďalších organizmov. Zarobil si tak značné peniaze, vďaka ktorým si mohol výpravy do sveta genetických modifikácií sám platiť.

Čoskoro si osvojil metódu CRISPR/Cas9. Tieto takzvané molekulárne nožnice môžu vyradiť z prevádzky defektné gény či dokonca gény opravovať. Potom si dal Che inzeráty, že hľadá HIV pozitívnych mužov a ich zdravé partnerky, aby mohol skúmať vakcíny proti AIDS. Párom následne ponúkol možnosť stať sa rodičmi detí, ktoré budú voči tejto poruche imúnne.

vedec_ac1100ae-dd82-d842.jpg

Génový chirurgický zákon

Experiment Che neskôr opísal pred kamerou. "Tehotenstvo sa začalo pomocou bežnej asistovanej reprodukcie, avšak s jednou výnimkou. Hneď potom, ako sme vstrekli spermiu manžela do jej vajíčka, vložili sme do nej aj malé množstvo určitého proteínu a inštrukciu pre génový chirurgický zákon." Tieto "molekulárne nožničky" mali u buniek vznikajúceho embrya vyradiť z prevádzky gén, ktorý vírusu HIV uľahčuje vstup do buniek. Podľa niektorých informácií sa jedno dievčatko skutočne stalo imúnnym voči AIDS, u druhého sa pokus podaril čiastočne.

Vedcovi hrozí súd, a to najmä preto, lebo klamal úrady. Sfalšoval podpisy na povolenie etickej komisie a zatajil, že na oplodnenie sa chystá použiť spermie HIV pozitívnych mužov. Navyše chcel na podvode zarobiť, takže ho pravdepodobne obvinia aj z korupcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok