Bankový odvod? Áno, ale len na budúci rok, myslí si Kažimír

TA3 TASR
27.11.2019 15:40

Zdvojnásobenie a predĺženie bankového odvodu na neurčito, o ktorom by mal parlament rozhodnúť na aktuálnej schôdzi, by mali poslanci časovo obmedziť iba na rok 2020. Povedal to po rokovaní vlády guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír.

Bankový odvod? Áno, ale len na budúci rok, myslí si Kažimír
SITA/Ľudovít Vaniher

Minister financií Ladislav Kamenický dúfa, že poslanci schvália bankový odvod v takej podobe, ktorá bude akceptovateľná aj pre finančné trhy a Európsku centrálnu banku. "Podľa mňa by bolo naozaj najlepšie, keby poslanci Národnej rady SR obmedzili platnosť a účinnosť takejto právnej úpravy. Keby obmedzili návrh bankového odvodu na čo najkratšie obdobie, možno len na rok 2020," povedal Kažimír. Podľa guvernéra NBS predstavuje súčasné nastavenie bankového odvodu riziko pre komerčné banky, ich ziskovosť do budúcnosti, a tým aj pre ochranu vkladov sporiteľov.

Kamenický dostal v stredu list od ECB, podľa ktorého plánovaný bankový odvod môže ohroziť finančnú stabilitu na Slovensku. "Tento zákon sa nachádza momentálne v NR SR, je v rukách poslancov Národnej rady na čom sa zhodnú a aká bude konečná verzia tohto zákona," priblížil minister.

Podľa Kamenického dala ECB Slovensku dve základné odporúčania. Po prvé, ministerstvo by malo vypracovať rozsiahlejšiu analýzu bankového odvodu. "Druhou požiadavkou bolo, aby bol ukončený v nejakom čase," doplnil Kamenický. "Pevne verím, že konečné riešenie bude také, ktoré bude akceptovateľné aj pre trh, aj pre Európsku komisiu, aj pre Európsku centrálnu banku," dodal minister.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok