Ukázali video z megakrádeže. Klenoty mali nevyčísliteľnú hodnotu

TA3 TASR
26.11.2019 06:08

Nemecká polícia zverejnila na internete časť záznamu z bezpečnostných kamier, ktoré zachytili, ako neznámi páchatelia v pondelok nadránom ukradli historické klenoty z múzea Grünes Gewölbe (Zelená klenba) v Drážďanoch. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že sa na tomto čine podieľali aj ďalšie osoby, a hľadajú možných svedkov vlámania.

Ukázali video z megakrádeže. Klenoty mali nevyčísliteľnú hodnotu
SITA/AP

Vitrínu rozbíjali sekerou

Do prísne stráženej klenotnice Rezidenčného zámku v centre metropoly Saska vniklo viacero osôb, ktorým sa podarilo ukradnúť klenoty z 18. storočia s nevyčísliteľnou hodnotou. Na zverejnených záberoch vidieť dve postavy, ako prichádzajú s baterkami, na čo sa jedna z nich snaží rozbiť vitrínu sekerou.

Podľa vyjadrenia vyšetrovateľov sa zlodeji dostali dovnútra cez okno na prízemí a zamerali sa práve na klenotnicu Grünes Gewölbe, odkiaľ zmizol zatiaľ nešpecifikovaný počet predmetov. Išlo o časti troch súprav klenotov vykladaných diamantmi z 18. storočia. Celá krádež trvala iba niekoľko minút a páchatelia unikli na aute typu Audi A6.

Generálna riaditeľka Štátnych umeleckých zbierok v Drážďanoch Marion Ackermannová uviedla v pondelok na spoločnej tlačovej konferencii s políciou, že hodnotu ukradnutých klenotov nedokáže odhadnúť. V rukách zlodejov mohlo skončiť až 100 predmetov zo súprav, ktoré pozostávajú zo spôn, gombíkov, medailí, náplecníkov, šerp a ozdôb na klobúky a palice.

germany-treasure-stolen-42268-6299476c9bf14869a027b3ca241cbc12_ac1100ae-b131-4c19.jpg

Okrem diamantov sa na nich nachádzajú aj smaragdy, rubíny a zafíry. Podľa Ackermannovej sú tieto klenoty príliš známe na to, aby ich bolo možné predať bežným spôsobom. Polícia vytvorila špeciálnu 20-člennú komisiu s cieľom vypátrať páchateľov krádeže.

Prerušená dodávka elektriny

Niektoré denníky zverejnili správy, podľa ktorých mohla byť v čase krádeže prerušená dodávka elektriny do múzea v dôsledku požiaru rozvodnej skrine. Hovorkyňa energetického podniku Drewag potvrdila, že rozvodná skriňa musela byť odpojená, nebolo však jasné, či tento výpadok s krádežou súvisí. Šéf kriminalistov Volker Lange povedal, že pouličné osvetlenie v okolí múzea bolo vypnuté a bola tam "úplná tma".

Drážďanský Rezidenčný zámok bol v pondelok zatvorený pre verejnosť. Na ozname v angličtine sa uvádzalo, že je neprístupný z "organizačných dôvodov". Niektorí z prítomných zamestnancov mali v očiach slzy, zatiaľ čo saský krajinský premiér Michael Kretschmer vyhlásil, že okradnutí boli všetci obyvatelia tejto spolkovej krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok