Dohodli sme sa s Maďarmi, v prípade plynovej krízy si pomôžeme

TA3 TASR
25.11.2019 17:51

Slovensko a Maďarsko v pondelok uzavreli dohodu, na základe ktorej si v prípade budúcej plynovej krízy vzájomne pomôžu. Informoval o tom minister hospodárstva Peter Žiga po rokovaní s ministrom zahraničných vecí a obchodu Maďarska Péterom Szijjártóom v priestoroch kompresorovej stanice Veľké Zlievce v okrese Veľký Krtíš.

Plynové prepojenie obidvoch krajín

„My ako ministri musíme zabezpečiť energetickú bezpečnosť našich občanov, našich spoločností v našich krajinách. Samozrejme, v prípade, že budeme vedieť susedovi pomôcť, tak dnes sme sa dohodli, že ak jedna alebo druhá strana o to požiadajú, vyjdeme si v ústrety,“ uviedol Žiga.

Obe strany podľa neho majú záujem prehlbovať spoluprácu v oblasti plynu a energetiky aj v budúcnosti a v priebehu dvoch až troch mesiacov by mohli podpísať memorandum v súvislosti s plynovým prepojením obidvoch krajín. To sa podľa Žigu nachádza zhruba 19 kilometrov od kompresorovej stanici vo Veľkých Zlievcach a vybudované bolo v roku 2015. Ide zároveň o jediné prepojenie na celej hranici, takzvaný interkonektor, ktorý môže viesť plyn medzi Slovenskom a Maďarskom.

Žiga pripomenul krízu z roku 2009

Keď Slovensko v roku 2009 zažilo plynovú krízu, podľa Žigu vtedy po 50 rokoch prvýkrát neprišiel z Ruska cez Ukrajinu na Slovensko žiaden plyn. „Poviem otvorene, v tom čase sme na to neboli pripravení. Vtedy nám maďarskí kolegovia ponúkali pomoc, že majú v zásobníkoch plyn a vedia nám ho dodať, ale my sme nemali prepojenie. V tejto chvíli ho máme a jeho kapacita stačí na pohodlné zásobovanie Slovenska alebo Maďarska na pol roka,“ konkretizoval Žiga.

Ako pokračoval Szijjártó, krajiny sa musia pripraviť na to, že cez Ukrajinu už možno nebude prúdiť plyn do strednej Európy. „Od začiatku budúceho roka bude maďarsko-slovenský interkonektor schopný pracovať s vyššou kapacitou a v prípade potreby bude vedieť dodávať viacej plynu,“ povedal maďarský minister, podľa ktorého stúpne jeho kapacita na sedem miliárd kubických metrov plynu.

Priemerná ročná spotreba plynu na Slovensku sa v súčasnosti pohybuje do piatich miliárd kubíkov plynu. V Maďarsku je to zhruba dvojnásobok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok