Lotyši zakázali ruské stanice, patria boháčovi zo sankčného zoznamu

TA3 TASR
22.11.2019 21:32

V Lotyšsku zakázali vysielanie deviatim ruským televíznym staniciam. Ich spolumajiteľ - ruský miliardár a finančník Jurij Kovalčuk s väzbami na Kremeľ - totiž figuruje na sankčnom zozname EÚ. Kovalčuk sa na sankčnom zozname EÚ ocitol v roku 2014 v súvislosti s ruskou anexiou Krymského polostrova.

Lotyši zakázali ruské stanice, patria boháčovi zo sankčného zoznamu
SITA/AP (ilu)

"Týchto deväť staníc je v Lotyšsku zakázaných, pretože jedna z osôb, ktoré z nich profitujú... je Jurij Kovalčuk, ktorého zaradili na sankčný zoznam EÚ ako osobu zapojenú do porušenia suverenity, územnej celistvosti a nezávislosti Ukrajiny," povedal Ivars Áboliňš z lotyšskej rady pre elektronické médiá. Dodal, že zákaz bude platiť, pokým bude Kovalčuk na sankčnom zozname EÚ.

Zákaz sa týka filmových a zábavných kanálov vysielajúcich v ruštine, ktoré sú v Lotyšsku populárne medzi tamojšou ruskou menšinou. Tá tvorí zhruba štvrtinu z 1,9 miliónovej populácie tejto pobaltskej krajiny.

NEPLP ešte v januári na tri mesiace pozastavilo vysielanie ruskej televíznej stanici Rossija RTR za údajné nenávistné prejavy a vojnové štvanie voči Ukrajine. Obdobný zákaz rada pre tento kanál vydala už v roku 2016.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok