Vysvetlite milióny pre ziskové nemocnice, vyzvala SaS Kalavskú

TA3 SITA
22.11.2019 17:45

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská musí podľa strany SaS jasne vysvetliť miliónové dotácie pre ziskové nemocnice. Šéfka rezortu podľa nich udelila finančnú injekciu v podobe 14 mil. eur piatim akciovým spoločnostiam. Rezort odkázal, že postupuje v súlade s pravidlami.

Vysvetlite milióny pre ziskové nemocnice, vyzvala SaS Kalavskú
SITA/Marko Erd (ilu)

"Na prvý pohľad to znie dobre, je tu však jeden veľký otáznik. Prečo ide tri mesiace pred voľbami dotovať ziskové nemocnice, zatiaľ čo napríklad 13 fakultných a univerzitných nemocníc, patriacich pod rezort zdravotníctva, zápasí s dlhmi? Čo je v skutočnosti za jej štedrosťou? Žiadame pani ministerku, aby jasne vysvetlila svoje kroky, ktoré spochybnil dokonca už aj Úrad vlády a ministerstvo financií," uviedla poslankyňa za SaS a tímlíderka strany pre zdravotníctvo Jana Cigániková.

Najviac z tejto sumy by mal podľa SaS získať Národný ústav srdcových a cievnych chorôb, päť mil. eur. Tri milióny by mal dostať Východoslovenský onkologický ústav a po dva milióny Stredoslovenský a Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb a aj nemocnica v Poprade.

Ako v reakcii uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová, rezort má záujem za účelom rozvoja investovať do zariadení, čo by malo viesť k ďalšiemu zlepšeniu zdravotnej starostlivosti. "Zvýšenie základného imania v uvedených akciových spoločnostiach umožní ďalší rozvoj ich aktivít, ako aj poskytovanej zdravotnej starostlivosti pacientom," povedala Eliášová. Ministerstvo zdravotníctva postupuje pri zvýšení základného imania v predmetných akciových spoločnostiach podľa Eliášovej zodpovedne, aby bolo v súlade s pravidlami Európskej únie, zákonnej úpravy v oblasti štátnej pomoci, ako aj s ďalšími všeobecne záväznými právnymi predpismi SR.

Čo sa týka ďalších nemocníc, ministerstvo zdravotníctva podľa Eliášovej myslí na celý segment zdravotníctva. Tento rok sa mohli nemocnice uchádzať podľa nej o historicky najvyššiu sumu, a to 100 mil. eur z kapitálových výdavkov. "Tieto peniaze mohli investovať do rekonštrukcie, modernizácie či nového prístrojového vybavenia. O peniaze z kapitálových výdavkov sa mohli zdravotnícke zariadenia uchádzať aj v predchádzajúcich rokoch," pokračovala Eliášová. Nemocnice sa môžu uchádzať aj o peniaze z eurofondov, ktoré môžu investovať do svojho rozvoja.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok