Kvôli Naďovi zasadla Bezpečnostná rada, kauza má byť širšia

TA3 TASR
22.11.2019 11:18

Zasadla Bezpečnostná rada štátu, ktorú zvolal premiér Peter Pellegrini pre kauzu tieňového ministra obrany Jaroslava Naďa. Toho obvinila NAKA z ohrozovania utajovanej skutočnosti. Naď vo štvrtok prezradil, že malo ísť o kauzu ruského agenta Sergeja Skripaľa, na ktorú sa pýtal svojho priateľa. Protiprávnu činnosť odmieta a obvinenie považuje za pomstu za svoje odhaľovanie korupcie.

Premiér: Neprezentujte to ako útok na nevinného

Pellegrini po Bezpečnostnej rade uviedol, že na nej hovorili o "väčšom a širšom komplexe" Naďových aktivít. Policajný prezident Milan Lučanský odmietol, že polícia v prípade Naďa koná na politickú zákazku. Či Naďove aktivity predstavujú bezpečnostné riziko pre štát, podľa premiéra preveria príslušné orgány. Pellegrini zdôraznil, že predmetom rokovania BR neboli iba medializované informácie o vznesenom obvinení. "Rokovanie BR som zvolal preto, že aktivity konkrétneho pána, ktoré sa nediali posledný mesiac, sú komplexnejšieho charakteru a dotýkajú sa oblasti obrany, obranného priemyslu a bezpečnosti SR. Preto bolo na mieste, aby som sa uistil, že tí, čo majú konať, konajú, a všetko prebieha tak, ako má,“ povedal Pellegrini.

Odmietol špecifikovať informácie z rokovania BR, informoval však, že akonáhle predseda Výboru Národnej rady SR na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva zvolá rokovanie výboru, budú informovaní poslanci tohto výboru. "Takisto všetci traja ústavní činitelia dostanú budúci týždeň komplexnú informáciu," uviedol.
Odmietol politické zasahovanie, nekoná sa podľa neho žiadna nadpráca. "Prosím, keby sa to prestalo prezentovať ako útok štátu na nevinného občana,“ zdôraznil.

Saková a Lučanský odmietli politický vplyv

Politický vplyv odmietli aj ministerka vnútra SR Denisa Saková a prezident Policajného zboru Milan Lučanský. V prípade vznesených obvinení vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry voči Naďovi zdôraznili nezávislý postup vyšetrovateľa a dozorového prokurátora. "Ak vyšetrovateľ vzniesol obvinenia, predpokladám, že na to mal dôvod,“ uviedla Saková. Obaja sú pripravení odpovedať na otázky týkajúce sa procesného postupu polície pred brannobezpečnostným výborom NR SR. Informácie z rokovania BR viac nešpecifikovali, podľa Lučanského však bolo rokovanie opodstatnené. "Myslím si, že tie informácie, ktoré som ja počul prvýkrát, že by mali odznieť a mali by sa prešetriť,“ povedal.

Mimoriadne rokovanie Bezpečnostnej rady štátu zvolal Pellegrini v súvislosti s podozrením na spáchanie trestného činu ohrozovania utajovanej skutočnosti, ktorého sa mal dopustiť Jaroslav Naď z OĽANO. Podľa vyšetrovateľa NAKA mal žiadať utajované skutočnosti na ochranu záujmov Slovenskej republiky a následne ich vyzradiť ďalším osobám.
Obvinený Naď už absolvoval výsluch u policajtov z NAKA. Dostal tam možnosť pozrieť sa do vyšetrovacieho spisu a zistil, že v prípade sú dve konania. Ako uviedol, v rámci vyšetrovania ho odpočúvali, preverovali mu aj účty.

Skripaľ a údajná korupcia

Prvé konanie sa podľa Naďa týka obvinenia z prečinu ohrozenia utajovanej skutočnosti. Malo ísť o komunikáciu s "dlhoročným kamarátom z bezpečnostného prostredia" ohľadom vyšetrovania v kauze otravy bývalého dôstojníka ruskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa. Naď vraj svojmu známemu položil otázku, na ktorú nedostal odpoveď. Zdôraznil, že celú situáciu považuje za absurdnú. „Mne je kladené za vinu to, že tým, že som pôsobil na ministerstve obrany, som musel vedieť, že je taká informácia tajná,“ priblížil. Tvrdí, že práve tým, že mal previerku na najvyšší stupeň utajenia, by sa nikdy nepýtal otázky, ktoré by boli porušením zákona.

Druhé konanie sa týka jedného z novinárov a Naďovho podnikania v minulosti, ktoré sa týkalo analýz v bezpečnostnej oblasti. "Nikdy som netajil, že som bol analytik a mal som svoju súkromnú spoločnosť, kde som robil analýzy rôzneho druhu,“ doplnil. V prípade ide údajne o podozrenie z korupcie novinára v čase jeho šéfovania Slovenskému inštitútu pre bezpečnostnú politiku. „Jeden novinár dlhodobo editoval texty učebníc, publikácií, internetových výstupov, začo si pravidelne dával faktúry, rádovo v stovkách eur raz za čas," vysvetlil Naď. On v prípade naopak nevidí ani náznak trestnej činnosti, o detailoch však pre utajenie nemohol hovoriť. Oznamovateľom v oboch prípadoch je podľa Naďa šéf vojenských tajných Ján Balciar. „Pán Balciar na mňa nasadil všetky možné prostriedky na to, aby na mňa niečo našiel a nenašiel nič, tak začal fabrikovať,“ uviedol.

Zvolanie Bezpečnostnej rady je dôkazom toho, ako štátna moc zneužíva svoje kompetencie, reagovalo OĽANO. Závery z rokovania vraj len preukazujú absurditu obvinení voči Jaroslavovi Naďovi. "Napriek dlhodobému nasadeniu informačno-technických prostriedkov voči Naďovi Vojenským spravodajstvom SR a enormnej snahe Jána Balciara čokoľvek voči nemu nájsť, je vyšetrovací spis len trápnou slohovou prácou plnou neprávd, nezmyslov a umelo vykonštruovaných obvinení," dodalo OĽANO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok