Pád Janukovyča i krvavé protesty. Ukrajina si pripomína udalosti

TA3 TASR
22.11.2019 00:49

Asi 5000 ľudí sa vo štvrtok zišlo na Námestí nezávislosti v Kyjeve, aby si pripomenuli šieste výročie vypuknutia protivládnych protestov, ktoré neskôr viedli k úteku vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča z krajiny. Agentúra Ukrinform uviedla, že spomienakové zhromaždenia sa konali aj v ďalších mestách Ukrajiny.

Pád Janukovyča i krvavé protesty. Ukrajina si pripomína udalosti
SITA/AP

Aby nekapitulovali pred Moskvou

Večerné zhromaždenie v Kyjeve zvolalo združenie Odpor voči kapitulácii. Ako cieľ zhromaždenia stanovili "brániť slobodu, národnú identitu, demokraciu a smerovanie Ukrajiny" na Západ. Organizátori vyzvali na účasť aj zástupcov všetkých "národne orientovaných politických strán." Účastníci zhromaždenia žiadali od ukrajinského vedenia, aby "nekapitulovalo" pred Moskvou. S touto požiadavkou prišli v čase, keď sa pripravuje schôdzka prezidentov oboch krajín - Volodymyra Zelenského a Vladimira Putina, ktorí sa stretnú 9. decembra v Paríži na summite tzv. normandskej štvorky.

Večerné zhromaždenie sa súčasne koná v situácii, keď došlo k pozitívnemu posunu vo vzťahoch medzi Ukrajinou a Ruskom: Moskva Kyjevu vrátila tri vojnové lode zadržané pred rokom počas incidentu v Kerčskom prielive a koncom septembra došlo aj k výmene vojnových zajatcov. Ukrajina a separatisti podporovaní Ruskom sa tiež dohodli na postupnom sťahovaní jednotiek v troch frontových sektoroch na východe Ukrajiny. Zelenskyj, ktorý je dialógu s Ruskom naklonený viac ako jeho predchodca Petro Porošenko, urobil z tohto sťahovania vojsk podmienku pre konanie summitu v normandskom formáte.

Agentúra uviedla, že mnohí z tých, ktorí sa zišli na námestí v Kyjeve, vyjadrovali nespokojnosť so stavom spoločnosti, keď pripomínali, že protivládne protesty spred šiestich rokov nezbavili Ukrajinu všadeprítomnej korupcie, ktorá bola v podstate príčinou protestov. AP citovala učiteľku Tatianu Borysiukovú, ktorá uznala, že protesty z roku 2014 zmenili "dejiny našej krajiny, ale nezmenili systém, ktorý je ako predtým založený na moci oligarchov a korupcii."

Masové protesty vypukli na jeseň 2013

Deň dôstojnosti a slobody sa na Ukrajine oslavuje každý rok 21. novembra v súlade s prezidentským výnosom z 13. novembra 2014. Je pripomienkou dvoch významných udalostí v moderných dejinách Ukrajiny: Oranžovej revolúcie v roku 2004 a Revolúcie dôstojnosti z roku 2013.

Masové protesty na Ukrajine vypukli na jeseň roku 2013 po tom, ako Rusku naklonený prezident Janukovyč a jeho vláda stiahli podporu pre dohodu na podporu tesnejších vzťahov s EÚ. Janukovyč o tri mesiace neskôr ušiel z krajiny. Stalo sa tak po tom, ako sa protesty vystupňovali a pri streľbe do zhromaždených demonštrantov prišlo o život viac ako sto ľudí.

Vo štvrtok večer sa v Kyjeve konala spomienková pobožnosť na pamiatku týchto zastrelených nazývaných na Ukrajine aj Nebeská stotina. Okrem toho ľudia počas celého dňa prichádzali do Aleje hrdinov Nebeskej stotiny v Kyjeve, aby si uctili obete Majdanu, ako aj padlých v boji na obranu územnej celistvosti a nezávislosti Ukrajiny. Proeurópske demonštrácie na prelome rokov 2013-14 následne viedli k posilneniu proruských síl na východe Ukrajiny a podnietili stále prebiehajúci konflikt, ktorý si vyžiadal 13.000 obetí na životoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok