19 rokov mali zakázanú operu. Prvé predstavenie sa vypredalo

TA3 TASR
21.11.2019 19:25

Do Turkménska sa po takmer 19 rokoch zákazu vrátila opera. Spolu s baletom ju v minulosti zakázal prvý postsovietsky prezident tejto stredoázijskej krajiny Saparmurat Nijazov ako "nezlučiteľnú s turkménskou mentalitou".

19 rokov mali zakázanú operu. Prvé predstavenie sa vypredalo
SITA/AP (ilustračné foto)

Posledné predstavenie hral v roku 2001

Operu Komedianti od talianskeho skladateľa Ruggera Leoncavalla z konca 19. storočia predstavili v utorok vo vypredanom štátnom divadle v hlavnom meste Ašchabad. Predstavenie bolo súčasťou programu kultúrnej výmeny medzi Talianskom a Turkménskom, informuje stanica Slobodná Európa.

V dvojaktovke, ktorá rozpráva dramatický príbeh o láske a zrade, však účinkoval iba jediný taliansky herec - v hlavnej úlohe. Všetky ostatné roly stvárnili turkménski umelci. Jedným z nich bol i barytonista Amangeldi Amanov. Naposledy hral hlavnú úlohu v marci 2001; išlo o posledné operné predstavenie.

Prezidenti majú zlaté sochy

Nijazov v tom istom roku zakázal operu i zahraničný balet v snahe ochrániť pôvodnú turkménsku kultúru. Jeho nástupca Gurbanguly Berdymuchamedov po Nijazovovej smrti v roku 2006 zákaz týchto druhov umenia predĺžil.

Ľudskoprávne skupiny označujú turkménsku spoločnosť za jednu z najuzavretejších na svete a tamojšiu vládu ako jednu z globálne najrepresívnejších. Všetky aspekty verejného života kontroluje líder krajiny a jeho úzky mocenský okruh. Obaja prezidenti majú v miliónovom Ašchabade svoje zlaté sochy svedčiace o pretrvávajúcom kulte osobnosti, často prirovnávanom k situácii v Severnej Kórei.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok