Trump môže opäť vyhrať s nižším počtom hlasov. Vďaka bojiskám

TA3 ČTK
23.11.2019 19:46

Americký prezident Donald Trump v celoštátnych prieskumoch volebných preferencií zaostáva za svojimi demokratickými súpermi. Zásadný však môže byť fakt, že v šiestich štátoch, ktoré sa považujú za rozhodujúce, je jeho pozícia rovnaká, ak nie ešte lepšia, než vo voľbách v roku 2016.

Trump môže opäť vyhrať s nižším počtom hlasov. Vďaka bojiskám
SITA/AP

Rozhodli o Trumpovom víťazstve

V analýze volebných prieskumov o tom píše The New York Times. Trump bude svoj mandát obhajovať budúci rok na jeseň, jeho najvážnejšími protikandidátmi budú bývalý viceprezident Joe Biden a senátorka Elizabeth Warrenová. O budúcom osude Donalda Trumpa rozhodne podľa newyorského denníka pravdepodobne šestica štátov, ktoré médiá aj sociológovia označujú za "bojiská".

Ide o Michigan, Pensylvániu, Wisconsin, Floridu, Arizonu a Severnú Karolínu, teda štáty, ktoré sa v roku 2016 priklonili k republikánskemu kandidátovi Trumpovi a prakticky rozhodli o jeho víťazstve. Pokiaľ by voliči v ostatných štátoch budúci rok hlasovali rovnako ako pred štyrmi rokmi, museli by demokrati ovládnuť najmenej polovicu zo šiestich "bojisiek", kde Trump v roku 2016 vyhral, aby kreslo prezidenta obsadil ich kandidát.

Rozdiel pod hranicou chybovosti

Podľa analýzy NYT je taký scenár neistý. Prieskumy ukazujú, že súboj s Bidenom by vo väčšine bojiskových štátov Trump síce len tesne prehral, ale zistený rozdiel je pod hranicou chybovosti. Warrenová, podľa amerických meradiel označovaná za radikálnu socialistku, by zo šestice štátov uspela snáď len v Arizone. Ďalší ambiciózny demokratický kandidát Bernie Sanders by súboj s Trumpom pravdepodobne taktiež neustál.

V celoštátnych prieskumoch má Trump na svojich demokratických súperov stratu až deväť percent, ako však upozorňuje The New York Times, v celoštátnom meradle terajší prezident prehral aj minulé voľby. Demokratickú exministerku zahraničia Hillary Clintonovú volilo vtedy zhruba o tri milióny Američanov viac než Trumpa. V americkom volebnom systéme však nie je rozhodujúci súčet odovzdaných hlasov, ale počet voliteľov nominovaných z jednotlivých amerických štátov.

Podľa prepočtu NYT je teraz hypotetický počet voliteľov naklonených Trumpovi rovnaký, ak nie vyšší, než v roku 2016. "Rastie tak možnosť, že republikáni tretíkrát za posledných šesť prezidentských volieb obsadia Biely dom, navyše bez toho, aby pre nich hlasovala väčšina voličov," konštatuje The New York Times.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok