V suteréne múzea zrejme našli pozostatky slávneho autora Esejí

TA3 TASR
21.11.2019 08:20

Akvitánske múzeum vo francúzskom meste Bordeaux oznámilo, že v hrobke v suteréne budovy, ktorú tento týždeň otvorili, sa pravdepodobne nachádzajú pozostatky renesančného filozofa Michela de Montaigna, ktorý žil v 16. storočí. Tieto predpoklady však ešte musia potvrdiť ďalšie testy.

V suteréne múzea zrejme našli pozostatky slávneho autora Esejí
reprofoto Youtube.com

Múzeum sa nachádza v priestoroch kláštora, v ktorom bol Montaigne pochovaný. Miestni predstavitelia už pred rokom oznámili, že v podzemí múzea, ktorého jedným z exponátov je aj Montaignov kenotaf, čiže symbolický náhrobok, sa našli ľudské pozostatky. Montaigne, ktorý sa preslávil svojím dielom Eseje, v rokoch 1581-85 pôsobil aj ako starosta Bordeaux.

"Pravdepodobne sa nachádzame v prítomnosti Michela de Montaigna," povedal po otvorení hrobky riaditeľ múzea Laurent Vedrine. Historické a archeologické náznaky napovedajú tomu, že ide skutočne o Montaigna, avšak je potrebné to ešte overiť, dodal. Po otvorení hrobky bola nájdená drevená rakva, na ktorej je veľkými hnedými písmenami napísané "Montaigne". Špeciálna kamera rozpoznala, že v olovenej nádobe vnútri rakvy je stehenná a panvová kosť a lebka, uviedla miestna archeologička Helene Reveillasová.

Na analýze kameňa na hrobke, dreva z truhly a ľudských pozostatkov sa budú podieľať desiatky vedcov z rôznych disciplín. Na základe testov by malo byť možné určiť aj vek a pohlavie pochovanej osoby. Odborníci chcú taktiež zistiť, či nájdu stopy po obličkových kameňoch, ktorými Montaigne trpel.

O mieste, na ktorom je Montaigne pochovaný, dlhú dobu panovali nejasnosti, keďže jeho telo bolo po jeho smrti v roku 1592 niekoľkokrát premiestňované.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok