Na Donovaloch môžu cez zimu vzniknúť obmedzenia, vysvetlili prečo

TA3 TASR
20.11.2019 23:49

Vodiči tranzitujúci cez horský priechod Donovaly sa počas nadchádzajúcej zimnej sezóny musia ozbrojiť väčšou dávkou trpezlivosti. V úseku od kilometra 16,5 nad Starými Horami až po kilometer 27,5 za Donovalmi nebudú môcť cestári používať žiadny chemický posyp, iba inertný.

Na Donovaloch môžu cez zimu vzniknúť obmedzenia, vysvetlili prečo
SITA/Peter Rusko (ilustračné)

Chemický posyp sa používať nemal

Upozornil na to predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter s tým, že to môže spôsobiť obmedzenia v cestnej premávke, najmä v jej plynulosti. "Chemický posyp sa na základe rozhodnutia príslušného orgánu nemal používať ani predtým z dôvodu ochrany vodných zdrojov, ale nie vždy sa to dodržiavalo, najmä keď počas zimy a sústavného sneženia dochádzalo ku kritickým situáciám," uviedol Lunter. Pred pár týždňami ho na to upozornilo nové vedenie Banskobystrickej regionálnej správy ciest.

Hoci kraj nie je vlastníkom cesty I/59, zabezpečuje na nej údržbu na základe zmluvných podmienok so Slovenskou správou ciest. "Údržba je na našich pleciach. Ak by sme na spomínanom úseku používali chemický posyp, mohli by sme ohroziť vodné zdroje. Výnimky nie sú, budeme striktne dodržiavať nariadenia a daný úsek posypávať inertným materiálom," konštatoval Lunter s tým, že taký je výsledok po rokovaní s vodohospodármi a ostatnými zástupcami kompetentných orgánov.

Nutnú štúdiu, aby sa mohol donovalský úsek posypávať chloridom horečnatým, ktorý je citlivejší k životnému prostrediu, už v tejto sezóne nestihnú. Kompetentní na nej trvajú. Verí, že pomôže vynovená špeciálna technika BBRSC.

Alternatívou je chlorid horečnatý

"Sme pripravení na zimnú údržbu ciest a horských priechodov. Máme špeciálne zariadenia aj na rozbíjanie ľadu. Chemický posyp môžeme v danom úseku použiť iba za súhlasu správcu vodného zdroja, ale ten nemáme. Cestujúca verejnosť bude musieť zniesť obmedzenia," reagoval predseda Predstavenstva BBRSC Ján Havran. Verí, že vodiči osobných motorových vozidiel či autobusy pocítia obmedzenia čo najmenej.

Podľa neho by mohli použiť na danom úseku posyp chloridom horečnatým, ktorý napríklad Slovenská agentúra životného prostredia považuje za ekologickú alternatívu. Používa sa na Slovensku v ochranných pásmach vodných zdrojov či liečivých zdrojov. BBRSC ho využíva i na horskom priechode Šturec, je účinný aj pri extrémne nízkych teplotách. Na Donovaloch ho však zatiaľ použiť nemôžu. Podľa Havrana je BBRSC na zimu pripravená. V skladoch má 19.400 ton soli a 35.000 ton inertného materiálu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok