Vláda zasadla na Gemeri. Milión eur vyčlenila na futbalovú arénu

TA3 TASR
20.11.2019 16:50

Sumu viac ako 1,8 milióna eur rozdelí vláda obciam a ďalším subjektom v okrese Rožňava, ktorý patrí medzi najmenej rozvinuté. Kabinet o tom rozhodol na výjazdovom zasadnutí v obci Slavošovce.

Jedno z najvýraznejších zvýšení

Na prekrytie existujúceho futbalového ihriska s umelou trávou na Základnej škole Lúčna vo Vranove nad Topľou vyčlenila vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Slavošovciach v okrese Rožňava jeden milión eur. Cieľom je vytvorenie mládežníckej futbalovej arény. V regióne celkovo rozdelí sumu viac ako 1,8 milióna eur.

Pôvodne avizovaný milión eur vláda zvýšila ešte o ďalších viac ako 800.000 eur, čo je podľa premiéra Petra Pellegriniho jedno z najvýraznejších zvýšení vôbec. „Reagovali sme na konkrétne potreby daného regiónu,“podotkol.

Z tejto navyše schválenej sumy dostane najviac obec Plešivec, pôjde o 400.000 eur na rekonštrukciu župného domu. Ďalších 200.000 eur má prisľúbených Rožňava na rekonštrukciu jedální a zvýšenie ich kapacity v súvislosti s nárastom počtu stravníkov pri takzvaných obedoch zadarmo. Podporené bude aj mesto Dobšiná, ktoré dostane počas dvoch rokov po 25.000 eur na organizáciu pretekov do vrchu.

Ďalších 100.000 eur zo zvýšeného rozpočtu dostane obec Slavošovce na nákup novej technológie pre svoj sociálny podnik. V spolupráci s miestnymi papierňami by mala umožniť spracovať buničinu, teda odpad po spracovaní papierenských výrobkov na palivo. „Tento sociálny podnik by takto upravenú surovinu distribuoval ako palivo pre sociálne slabšie rodiny po celom okrese Rožňava,“ konkretizoval Pellegrini.

Na rekonštrukciu jedálne

Z pôvodnej sumy milión eur bude najvyššou sumou podporené mesto Dobšiná, ktoré dostane 100.000 eur na rekonštrukciu miestnych komunikácií. Rovnakú sumu získa aj mesto Rožňava na zabezpečenie novej technológie na zníženie objemu čpavku na zimnom štadióne. Do okresného sídla okrem toho pôjde ďalších 40.000 eur na vybudovanie detského ihriska v Spojenej škole J. A. Komenského.

Z ďalších obcí bude jednou z vyšších súm podporený Plešivec, ktorý dostane 52.000 eur na rekonštrukciu školskej jedálne. Do Rakovnice poputuje 40.000 eur na rekonštrukciu strechy materskej školy. Sumu 37.000 eur dostanú Slavošovce na rekonštrukciu kanalizácie a po 35.000 eur Gemerská Hôrka a Kunova Teplica na rekonštrukciu miestnych komunikácií. Celkovo by malo byť podporených 77 projektov, medzi nimi sú napríklad financie pre viaceré cirkvi či športové kluby a zväzy.

Podľa premiéra nie sú výjazdové zasadnutia vlády len formálne, ale otvárajú sa na nich témy, ktoré miestnych ľudí ťažia a ktoré možno nie sú zachytené vo vládnom materiáli. „Vždy je to vo všeobecnosti hlavne infraštruktúra, na ktorú tie menšie obce z regiónu nemajú peniaze. Respektíve v mestách je to vždy niečo väčšie, ako nejaká veľká športová infraštruktúra alebo opäť niečo týkajúce sa dopravy a kvality života ľudí,“ konkretizoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok