Absurdné, tvrdí Naď po obvinení. Premiér zvolal Bezpečnostnú radu

TA3 TASR SITA
20.11.2019 16:23

Tieňový minister obrany Jaroslav Naď sa vyjadril k obvineniu NAKA z ohrozovania utajovanej skutočnosti. Považuje ho za absurdné a myslí si, že ide o zlyhanie štátu a pomstu za jeho odhaľovanie káuz. Premiér Peter Pellegrini chce zvolať na piatok ráno stretnutie s vybranými členmi Bezpečnostnej rady. Diskutovať majú o oblastiach utajovaných skutočností a obrany štátu, na ktorých sa mal podieľať Naď. Ide podľa neho o vážne podozrenia.

OĽANO: Ide o pomstu za odhaľovanie káuz

Naď na tlačovej besede zdôraznil, že má najvyšší stupeň bezpečnostnej previerky. "Zabudni na tie kauzy. Uvidíš, pomstia sa ti," hovorili mu vraj viacerí politici po tom, ako sa Naď rozhodol bojovať proti korupcii či zmanipulovaným tendrom na ministerstve obrany. Považuje sa za "tŕň v oku", ale prestať s odhaľovaním káuz vraj nemieni.

Vraj sa práve dozvedel, že dňom jeho nástupu do politiky boli nasadené všetky možné páky na jeho diskreditáciu. Analytik OĽANO kritizoval, že práve v Bojniciach, kde bol na diskusii, zasiahli príslušníci NAKA a zobrali mu mobil. "Vstupom do politiky som sa stal nepriateľom tohto štátu," dodal tieňový minister. Obvinenia považuje za absurdné a dôkaz zlyhania štátu. Za Naďa sa postavil aj líder OĽANO Igor Matovič, podľa ktorého je čestným človekom, ktorý doplatil na to, že išiel po krku Jánovi Balciarovi, šéfovi vojenského spravodajstva.

Pellegrini: Polícia koná pod dohľadom prokuratúry

Pellegrini na výjazdovom rokovaní vlády v Rožňave pred médiami vyhlásil, že rázne odmieta reakcie Matoviča, ktorý okamžite, keď sa to týka jeho spolupracovníka, obvinil policajný zbor z útoku. „Tiež podotýkam, že ako predseda vlády mám právo oboznamovať sa so spravodajskými informáciami Vojenského spravodajstva a Slovenskej informačnej služby. Na základe zistení som sa rozhodol na piatok ráno zvolať vybraných predstaviteľov bezpečnostnej rady, keďže rozsah aktivít obvineného Jaroslava N. zasahuje do bezpečnosti a dôveryhodnosti Slovenskej republiky,“ uviedol premiér. Dodal, že ďalšie informácie poskytne na tlačovom brífingu po skončení piatkového zasadnutia bezpečnostnej rady.

Pellegrini už predtým uviedol, že polícia koná v prípade obvinenia tieňového ministra obrany pod dohľadom prokuratúry a v súlade so zákonom. „Polícia Jaroslavovi N. nielen zabavila mobilný telefón, ale aj vzniesla obvinenie zo spáchania trestného činu ohrozovania utajovanej skutočnosti. Preto odmietam akékoľvek účelové spochybňovanie práce orgánov činných v trestnom konaní len preto, že sa to niekomu práve politicky hodí,“uviedol premiér.

Peter Pellegrini o Naďovej kauze: "Naozaj ide o podstatne väčší rozsah jeho aktivít rôzneho typu, o ktorých teraz nemôžem hovoriť."

Ohrozovanie utajovanej skutočnosti

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil Naďa z trestného činu ohrozovania utajovanej skutočnosti. Podľa vyšetrovateľa údajne žiadal utajované skutočnosti na ochranu záujmov Slovenska a následne ich vyzradil ďalším osobám. Polícia na svojom Facebooku napísala, že dôvody tejto jeho „aktivity” sú predmetom ďalšieho vyšetrovania, preto zatiaľ nie je možné poskytnúť viac informácií.

Líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič reagoval, že pravdepodobne ide o primitívnu pomstu šéfa Vojenského spravodajstva Jána Balciara. Práve o ňom mal Naď zverejniť závažné informácie, že záhadne vlastní desiatky drahých nehnuteľností a nevie hodnoverne vysvetliť spôsob ich nadobudnutia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok