Nezamestnanosť po septembrovom výkyve opäť klesla pod 5%

TA3 TASR
20.11.2019 14:28

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v októbri tohto roka dosiahla úroveň 4,94 %. Medzimesačne klesla o 0,10 percentuálneho bodu, medziročne sa znížila o 0,29 p. b. Vyplýva to z najnovšie zverejnených údajov Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny.

Najviac miest tradične v Bratislave

Stav disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol ku koncu októbra tohto roka 136.192 osôb. "Medzimesačne stav klesol o 2701 osôb, medziročne sa znížil o 7147, čo je o 4,99 % osôb menej," vyčíslil generálny riaditeľ ÚPSVaR Marián Valentovič. Miera evidovanej nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o zamestnanie dosiahla v októbri tohto roka 6,04 %. "Medzimesačne klesla o 0,07 p. b., medziročne sa znížila o 0,31 p. b.," spresnil Valentovič.

Stav celkového počtu uchádzačov o zamestnanie dosiahol v desiatom mesiaci tohto roka 166.302 osôb. Medzimesačne klesol o 1938 osôb. "Medziročne sa stav znížil o 7869 osôb, čo je o 4,52 % menej," doplnil šéf ÚPSVaR. V októbri tohto roka bol medzimesačný pokles miery evidovanej nezamestnanosti zaznamenaný vo všetkých krajoch, najvýraznejšie v Prešovskom kraji.

Ku koncu októbra bolo na úradoch práce voľných 99.648 pracovných miest. Medzimesačne počet voľných miest vzrástol o 2059 miest. Najviac pracovných miest bolo v Bratislavskom kraji, najmenej ich bolo v Banskobystrickom kraji.

Do konca roka neočakávajú zhoršenie

Štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš skonštatoval, že do konca tohto roka ministerstvo neočakáva negatívny vývoj nezamestnanosti, a to aj napriek spomaleniu ekonomiky. Jej pokles by však mal byť pomalší ako v predchádzajúcom období. "Trh práce na Slovensku ešte stále nie je presýtený. V najbližšom období neočakávame negatívny vývoj, pokiaľ ide o nezamestnanosť, očakávame pozitívny vývoj, pokiaľ ide o zamestnanosť. Pokles nezamestnanosti bude rádovo v desatinách až stotinách percent," skonštatoval Ondruš. Zároveň vyčíslil, že v 63 % okresov na Slovensku je nižšia nezamestnanosť ako päť percent.

Takmer 100.000 voľných pracovných miest podľa neho ukazuje, že ešte stále je priestor, aby si ľudia našli prácu. "Vyše 41.000 pracovných miest označili zamestnávatelia ako vhodné pracovné miesta pre absolventov," doplnil Ondruš. Absolventov sa podľa Ondruša darí umiestňovať na trh práce. V októbri bolo 277 ľudí, ktorí vlani skončili vysokú školu. "Pokiaľ ide o vysokoškolákov, tak ich vieme úspešne umiestniť na trh práce," tvrdí Ondruš.

Horšia situácia je pri absolventoch stredných škôl. V septembri bolo 'čerstvých absolventov' na úradoch práce takmer 6500, po mesiaci ich zostalo v evidencii 5500. "Ukazuje to na fakt, že umiestňovanie absolventov stredných škôl je náročnejšie ako pri vysokoškolákoch. Sú za tým dva dôvody. Je evidentné, že štruktúra stredoškolských a učebných odborov málo zodpovedá potrebám trhu práce. Aj z hľadiska obsahu štúdia príprava kvalifikovaných ľudí so stredoškolským vzdelaním často nezodpovedá tomu, čo požadujú zamestnávatelia," dodal Ondruš.

O tejto problematike rokuje ministerstvo s rezortom školstva, ale aj so zamestnávateľmi. Úrady práce zase poskytujú rekvalifikačné kurzy, ale aj príspevky pre zamestnávateľov, aby sa mohli mladí zapracovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok