Nad Azerbajdžanom sme triumfovali, na postup to však nestačilo

TA3 SITA
19.11.2019 22:45

Slovenskí futbaloví reprezentanti nepostúpili na budúcoročné majstrovstvá Európy z kvalifikačnej E-skupiny. Nestačilo im na to ani víťazstvo 2:0 nad hráčmi Azerbajdžanu v záverečnom zápase v Trnave.

Nad Azerbajdžanom sme triumfovali, na postup to však nestačilo
SITA/Ivan Kopčáni

Diktovali sme tempo hry

Slováci potrebovali na priamy postup trojbodový zisk a remízový výsledok z Cardiffu, ale Walesania v domácom prostredí zdolali Maďarov a obsadili postupovú druhú priečku za víťazmi skupiny z Chorvátska. Zverenci trénera Pavla Hapala sa zaradili na tretiu pozíciu, o miestenku na kontinentálny šampionát zabojujú v play-off Ligy národov. V marci 2020 privítajú na domácom trávniku Írov.

Slovensko - Azerbajdžan 2:0 (1:0)
Góly: 19. Boženík, 86. Hamšík, ŽK: 61. Haraslín, 82. Škriniar - 45. Israfilov, 45. J. Gusejnov, 88. Chalilzade rozhodovali: Bojko - Volodin, Šlončak (všetci Ukr.), 7825 divákov.

Na trnavskom Štadióne Antona Malatinského od prvých sekúnd diktovali tempo hry Slováci a pravidelne zamestnávali azerbajdžanského brankára Emiľa Balajeva. V prvom polčase vyťažili z územnej prevahe jediný gól Róberta Boženíka, pre ktorého to bol štvrtý reprezentačný zásah. Po zmene strán boli domáci v ofenzíve dlho nevýrazní a mohli aj inkasovať po individuálnej akcii Renata Dadašova. Definitívne ich upokojil až druhý gól z kopačky Mareka Hamšíka v závere stretnutia.

Z desiatich kvalifikačných skupín postúpili na ME 2020 dve najlepšie mužstvá. Zostávajúce kvarteto účastníkov kontinentálneho šampionátu vzíde zo štyroch turnajov play-off jednotlivých divízii LN 2018/2019.

Padli dva góly

Slovenskí futbalisti začali zápas dominantným držaním lopty a takmer celú úvodnú štvrťhodinu strávili na polovici súpera. Prvú vážnejšiu príležitosť si vypracovali v 13. min, keď po priťuknutí Róberta Boženíka vypálil Juraj Kucka. Jeho pokus z približne dvadsiatich metrov poriadne vyprášil rukavice Emiľa Balajeva. Skóre sa zmenilo až v 19. min. Marek Hamšík prihral na hrot útoku Boženíkovi, ktorý si loptu pripravil na strelu a spoza obrancu namieril presne k žrdi. Obraz hry zostal rovnaký aj po prvom slovenskom góle. Domáci hráči kontrolovali dianie na trávniku a tlačili sa do zakončenia. V 28. min vystrelil Matúš Bero spoza šestnástky nad bránku, o šesť minút neskôr Kucka preveril Balajeva technickým pokusom.

Druhý polčas odštartovali opäť aktívnejšie slovenskí reprezentanti. V 49. min Bero vysunul Lukáša Haraslína, ktorý sa uvoľnil na hranici pokutového územia a nepríjemne vystrelil. Balajev loptu neudržal v rukaviciach, ale dorážka Petra Pekaríka prišla z ofsajdovej pozície. V 64. min si musel dať pozor aj slovenský brankár Martin Dúbravka. Nenápadný center Antona Krivociuka padal nebezpečne pod brvno, ale gólman anglického Newcastlu United vytlačil loptu na rohový kop.

Slováci sa v závere stretnutia sústredili na udržiavanie tesného náskoku a takmer doplatili na svoju opatrnosť. V 81. min sa pohral s domácou obranou Renat Dadašov, ale jeho prudkú strelu zvnútra šestnástky zneškodnil Dúbravka. Následná dorážka Vüsala Iskenderliho putovala na tribúnu. Zbytočnú drámu napokon odmietol slovenský kapitán Hamšík, ktorého zblokovaná strela z 86. min skončila za chrbtom bezmocného Balajeva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok