Český premiér sa stretol so Zelenským, odsúdil anexiu Krymu

TA3 TASR
19.11.2019 21:40

Český premiér Andrej Babiš v Kyjeve vyjadril podporu suverenite a územnej celistvosti Ukrajiny a slovne odsúdil anexiu Krymu.

Český premiér sa stretol so Zelenským, odsúdil anexiu Krymu
SITA/AP

Odkaz o podpore

"Prišiel som s jasným odkazom o našej neutíchajúcej podpore Ukrajiny," povedal premiér a dodal, že "ČR naďalej neuznáva nelegálnu anexiu Krymu a odsudzuje ju". "Nevidíme iné riešenie, než obnovu plnej suverenity Ukrajiny mierovou cestou v medzinárodne uznaných hraniciach," povedal po stretnutí s ukrajinským premiérom Olexijom Hončarukom. "Ukrajina je nám blízka kultúrne, historicky aj geograficky," povedal Babiš s tým, že musí čeliť "problému ruskej agresie na východe krajiny" a nelegálnej anexii Krymu. Praha podľa jeho slov naďalej počíta s humanitárnou pomocou Ukrajine.

Na stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským Babiš vyjadril nádej, že decembrový summit lídrov tzv. normandskej štvorky situáciu skutočne posunie vpred. Stretnutie Ruska a Ukrajiny, na ktorom sa zúčastnia aj Francúzsko a Nemecko, sa bude konať 9. decembra vo francúzskom hlavnom meste Paríž.

Po 11 rokoch

Ukrajinský minister zahraničných vecí Vadym Prystajko v utorok podľa agentúry Reuters uviedol, že jeho krajina je na tomto štvorstrannom summite pripravená akceptovať "rozumný kompromis" o riešení konfliktu na východnej Ukrajine. Babiš je prvý český premiér, ktorý po 11 rokoch navštívil Ukrajinu, pripomína server Novinky.cz. Zelenskyj i Hončaruk podľa neho pozitívne zhodnotili Babišovu návštevu a aj jeho slovné odsúdenie anexie Krymu.

"Pozícia, že Krym a Donbas je Ukrajina, je správna a demokratická a môžeme za tým urobiť bodku," povedal Zelenskyj a dodal, že kľúčový je rozvoj hospodárskej spolupráce. Hončaruk ocenil, že ČR ako jedna z mála krajín zrušila bariéry na dodávanie zbraní na Ukrajinu. Zelenskyj v utorok takisto povedal, že jeho krajina je "unavená" z otázok v súvislosti so škandálom amerického prezidenta Donalda Trumpa, uviedla agentúra AFP. "Máme svoju krajinu, máme svoju nezávislosť, máme svoje vlastné problémy," povedal.

V americkom Kongrese tento týždeň pokračuje vypočúvanie svedkov vo výbore Snemovne reprezentantov Kongresu USA pre spravodajské služby, ktorý sa zaoberá podozreniami vznesenými voči prezidentovi Donaldovi Trumpovi v súvislosti s jeho júlovým telefonátom so Zelenským.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok