S nespokojnými hercami sa stretol štátny tajomník rezortu kultúry

TA3 SITA
19.11.2019 16:30

Predstaviteľov Činohry Slovenského národného divadla, ktorí nesúhlasia so zmenami v jej vedení, prijal štátny tajomník ministerstva kultúry Konrád Rigó. Informoval o tom v tlačovej správe po stretnutí s umelcami Činohry SND a predstaviteľmi platformy Stojíme pri kultúre k vzniknutej situácii v SND.

S nespokojnými hercami sa stretol štátny tajomník rezortu kultúry
TASR/Pavel Neubauer

Rigó tvrdí, že úlohou politika v slobodnej demokracii je počúvať umelcov, vytvárať demokratické a transparentné pravidlá hry a za každú cenu chrániť umeleckú slobodu. Rozhodol sa pozvať umelcov na stretnutie po tom, ako ministerstvo kultúry odmietlo ich ponuku na verejné stretnutie. Ministerka kultúry Ľubica Laššáková sa však zúčastní na internom pracovnom stretnutí všetkých subjektov národného divadla, ktoré na koniec novembra v SND zvolal generálny riaditeľ SND Vladimír Antala.

Rigó sa s činohercami stretol necelý týždeň po tom, ako žiadali ministerku kultúry o verejné stretnutie ešte tento mesiac a transparentné riešenie situácie v SND. Členovia činohry, ktorí reprezentujú väčšinu hereckého zboru a ďalších členov činoherného súboru, sa na ministerku obrátili 13. novembra. Nesúhlasia so spôsobom odvolania jej predošlého šéfa prvej činohernej scény Michala Vajdičku a tiež so spôsobom vymenovania Vladimíra Antalu za generálneho riaditeľa SND. MK SR trvá na tom, že požiadavky činohry sú internou záležitosťou SND, do ktorej nebude zasahovať.

„Umenie je zrkadlom doby a odrazom stavu spoločnosti. Preto nikdy nemôžeme vnímať umenie ako útok a umelcov ako iniciátorov útoku. Sú iba reflexiou našich krokov a rozhodnutí, sú reakciou na naše akcie. Za tieto spätné väzby musíme byť vďační, lebo nás posúvajú ďalej a pomáhajú nám urobiť správne rozhodnutia v budúcnosti. Túto funkciu však umenie dokáže reálne plniť iba vtedy, ak je slobodné,“ konštatoval vo vyhlásení po dnešnom stretnutí s činohercami štátny tajomník ministerstva kultúry Rigó.

Ministerka kultúry Ľubica Laššáková deklarovala, že nebude vstupovať do interných procesov v SND. Prisľúbila však, že sa koncom mesiaca zúčastní na internom stretnutí vedenia divadla.

„Ministerstvo kultúry preto vníma dnešné stretnutie štátneho tajomníka Konráda Rigóa s niektorými hercami SND ako jeho voľnočasovú aktivitu a predvolebnú kampaň, keďže za túto oblasť umenia vo svojej funkcii vôbec nezodpovedá a jeho postoje nekorešpondujú s krokmi ministerky, ktorá aktuálne reprezentuje Slovensko v Paríži na stretnutí ministrov kultúry štátov, združených v UNESCO,“ uvádza sa v stanovisku ministerstva kultúry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok