Rusko neprišiel, súd prerušili. Prokurátor navrhol jeho väzbu

TA3 TASR
18.11.2019 09:39

Obžalovaný Pavol Rusko opätovne neprišiel na pojednávanie v kauze falšovania miliónových televíznych zmeniek. Museli ho prerušiť. Súd mal na programe výpovede znalcov. Rusko vraj pri tom chcel byť prítomný, tvrdil však, že mu to zdravotný stav neumožnil a navrhol zrušiť niektoré termíny hlavného pojednávania. Prokuratúre sa to nepáčilo.

Rusko tvrdil, že má problémy s chrbticou. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta navrhol väzobné stíhanie Ruska, právnici Markízy jeho zatknutie. Podľa prokurátora ide o klasickú obštrukciu, keďže proces v kauze zmeniek sa blíži do rozhodujúcej fázy. „Tieto súvislosti treba vnímať veľmi citlivo," zdôraznil. Diagnózu uvedenú v Ruskovom ospravedlnení označil za „maximálne spornú". Obhajoba obštrukcie odmietla. Pojednávanie prerušili do začiatku decembra.

Daniel Lipšic, právny zástupca televízie, ktorá v konaní vystupuje ako poškodený subjekt, zdôraznil, že diagnózu obžalovanému určil len všeobecný lekár. Uvedený lekár má navyše pochybnú povesť a v minulosti verejne obhajoval korupciu. Zároveň sa priklonil k návrhu zvážiť pre Ruska väzobné stíhanie.

Vo veci falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti mali vypovedať pred senátom Špecializovaného trestného súdu znalci Milan Nouzovský, Erika Straková a manželia Vargovci, ktorí boli spriaznení so spoločnosťou Gamatex. Špecializovaný trestný súd pojednával v kauze zmeniek už 13 dní, avšak zmenky samotné na súde ešte neboli skúmané. O tých mali hovoriť predvolaní znalci Nouzovský a Straková. Nouzovský mal vypovedať v pondelok, zatiaľ čo Straková má prísť v utorok.

Obžalovaní Marian Kočner a Pavol Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Ághom, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Kočner čelí obžalobe v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Rusko je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

Rusko tvrdil, že má problémy s chrbticou. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta navrhol pre údajné obštrukcie väzobné stíhanie Ruska, právnici Markízy jeho zatknutie. Obhajoba obštrukcie odmietla. Pojednávanie prerušili do začiatku decembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok