V Bratislave zasiahla Verejná bezpečnosť, predviedli aj zbrane

TA3 TASR
16.11.2019 16:44

V Bratislave na Námestí SNP sa konala ukážka zásahu Verejnej bezpečnosti. Dobovú ukážku organizovalo občianske združenie História ZNB Slovenska, ktoré predviedlo dobové automobily aj zbrane.

V Bratislave zasiahla Verejná bezpečnosť, predviedli aj zbrane
SITA/Alexandra Čunderlíková

Počas dobovej ukážky mohli Bratislavčania a turisti vidieť zahraný zásah príslušníkov Verejnej bezpečnosti, ktorí kontrolovali provizórnu hranicu. Prítomné boli aj plne funkčné policajné Škody 120, ako aj civilný Trabant. Ukážka zahŕňala aj rukojemnícku drámu, ktorá sa nezaobišla bez strelných zbraní. Toto zahrané podujatie zaujalo okrem rodín s deťmi aj zahraničných turistov.

"Myslím si, že je to pre tých ľudí výhoda, pretože už nevedia, že boli nejaké vízové povinnosti. Nedokázali ľudia prejsť cez tú hranicu. Koľkokrát sa stalo, že tí, ktorí chceli utiecť za slobodou, boli zastrelení, veľa ľudí bolo potrestaných, odvlečených do lágru," uviedol člen OZ Stanislav Skala. Ten podujatia organizuje už ôsmy rok. Ten bol v novembri 1989 šoférom kamiónu, ktorý bol v tej dobe aj na Letnej v Prahe, kde sa konali najväčšie demonštrácie.

Členom História ZNB Slovenska je aj vtedajší príslušník dopravnej polície a kapitán vo výslužbe Jaroslav Marcinka. Ten bol priamym účastníkom novembrových udalostí v Bratislave. Pred začiatkom vystúpenia si zaspomínal, ako mu vtedajšie študentky pripli na uniformu stužku s trikolórou, ktorú mal pripnutú aj v sobotu. "Keď som s tou trikolórou prišiel do práce, tak sa ma spýtali, že čo to mám, že sa mám spamätať," doplnil Marcinka, ktorý dodal, že ju o tri dni nosil už aj náčelník.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok