Prezidenti otvorili Český dom v Bratislave, pre Zemana to bol sen

TA3 TASR
16.11.2019 11:39

Prezidentka Zuzana Čaputová a český prezident Miloš Zeman v sobotu v Bratislave slávnostne otvorili Český dom, ktorý má priniesť možnosti ďalších aktivít krajanov i veľvyslanectva ČR na Slovensku. Predtým sa však stretli pred budovou Univerzity Komenského a spoločne položili veniec k pamätnej tabuli. Pripomenuli si tak pochod slovenských študentov v Bratislave spred 30 rokov.

Čaputová: Verím, že našej blízkosti iba prispeje

Otvorenie Českého domu v Bratislave bolo podľa Zemanových slov jeho snom, poďakoval veľvyslancovi ČR na Slovensku Tomášovi Tuhému, ako aj českej ministerke pre miestny rozvoj Kláre Dostálovej a ministrovi priemyslu a obchodu Karlovi Havlíčkovi. "Prajem Českému domu, aby sa stal miestom stretávania sa a miestom priateľstva," povedal Zeman pri otvorení novinárom.

Čaputová pripomenula, že aj po rozdelení Československa zostali tieto dve krajiny najbližšími partnermi a priateľmi. Verí, že Český dom tejto blízkosti iba prispeje. "Verím, že Bratislava, ale aj celá krajina získala otvorením Českého domu v Bratislave dôležité miesto stretávania sa, miesto, ktoré prospeje spoločnému vzájomnému obchodu, ale aj kultúrnej výmene," povedala slovenská prezidentka novinárom.

Položili vence k pamätnej tabuli

Pred otvorením Českého domu sa hlavy oboch štátov stretli pred budovou Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí v Bratislave. Spoločne položili veniec k pamätnej tabuli, pripomenuli si tak pochod slovenských študentov v Bratislave 16. novembra 1989.

"17. november a všetky zmeny, ktoré nasledovali, boli spoločným víťazstvom občanov vtedajšieho Československa. Bola to ukážka toho, ako solidarita a spolupráca môže viesť k veľkej a úžasnej zmene," skonštatovala Čaputová. Český dom v Bratislave má zahŕňať multifunkčnú sálu, galériu, kancelárske a malé ubytovacie zázemie, ako aj gastronomickú prevádzku. Podľa Zemanových slov tam budú sídliť organizácie CzechTrade, CzechTourism a CzechInvest. Nachádza sa v centre hlavného mesta na Prepoštskej ulici.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok