Proti Babišovi demonštrovali státisíce Čechov, dostal ultimátum

TA3 TASR
16.11.2019 14:26

Vyše 300.000 ľudí sa podľa organizátorov zišlo na sobotňajšom proteste proti českému premiérovi Andrejovi Babišovi na Letenskej pláni v Prahe.

Masovú demonštráciu proti Babišovi organizovalo združenie Milion chvilek pro demokracii. Jej predstavitelia podľa českých médií požadujú, aby Babiš odvolal ministerku spravodlivosti Mariu Benešovú a vyriešil svoj konflikt záujmov - zbavil sa koncernu Agrofrert. V prípade, že tak neurobí, mal by podľa organizátorov protestu do 31. decembra odstúpiť zo svojej funkcie. Uviedol to predseda združenia Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář. Dodal, že ak sa tak nestane, na január budú zvolané nové protesty.

Babiš na demonštráciu reagoval slovami: "Máme slobodu a demokraciu a to sme pred 30 rokmi chceli. Je skvelé, že ľudia môžu vyjadriť svoj názor a nikto ich neperzekvuje a nenapáda. A je skvelé, že máme slobodné a demokratické voľby, v ktorých si môžeme slobodne zvoliť svojich zástupcov."

Združenie Milion chvilek pro demokracii sa obrátilo aj na českú opozíciu, ktorej predostrelo tri výzvy. Opozičné strany sa majú po prvé otvoriť ľuďom a povedať im, ako je možné sa k nim pridať. Druhou výzvou je, aby priniesli uskutočniteľnú a uveriteľnú politickú víziu zrozumiteľnú pre všetkých. Treťou výzvou je vyriešenie problému oslabených hlasov voličov v dôsledku roztrieštenosti opozície. "Do roka a do dňa, do 17. novembra 2020, sformulujte hlavné problémy krajiny, ako ich budete riešiť, aké sú najväčšie príležitosti a výzvy a kam by vaša strana chcela krajinu viesť," vyhlásil predseda združenia Mikuláš Minář.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok