V protipotratovom zákone nemá byť sporný bod o tlkote srdca

TA3 SITA
15.11.2019 12:05

Lekári nebudú musieť povinne púšťať tehotným ženám pred interrupciou zvuk tlkotu srdca dieťaťa. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu k novele zákona o zdravotnej starostlivosti od poslancov Slovenskej národnej strany. Národniari ho pripravujú spolu s opozičnými poslancami.

V protipotratovom zákone nemá byť sporný bod o tlkote srdca
SITA/AP (ilustračná fotografia)

Parlament sa tým bude zaoberať

Uviedla to jedna z predkladateliek návrhu na zmenu zákona Eva Smolíková (SNS). Parlament sa bude návrhom zaoberať na najbližšej schôdzi, ktorá sa začína 26. novembra. Vo štvrtok o návrhu novely rokoval aj parlamentný zdravotnícky výbor. Za podporu návrhu hlasoval jediný člen výboru, a to Juraj Blanár (Smer-SD).

„Je mi ľúto, že celá snaha informovať nerozhodnuté ženy, aby im niekedy v budúcnosti nebolo ľúto, ako sa rozhodli, sa otočila na nešťastný Dopplerov ultrazvuk. Vyjadrili sa k tomu mnohí. Sledovala som všetky vyjadrenia. Preto bolo v návrhu novely slovíčko ak - ak to bude technicky možné, aby sa nepoškodil plod. Väčšina odborníkov to nepodporuje. Sme rozumní, samozrejme, že to v zákone nebude,“ povedala Smolíková. Verí, že návrh novely bude mať v koalícii podporu.

Chcú zvýšiť aj množstvo informácií

Vďaka pozmeňujúcemu návrhu sa má napríklad zvýšiť množstvo informácií, ktoré bude lekár poskytovať ženám. V zákone majú byť vymenované všetky organizácie, ktoré môžu ženám pomôcť v ťažkej situácii. Do zákona sa tiež zakotví úloha otca. „Hovoríme samozrejme o prípadoch, ak je otec známy. O živote nemôže rozhodovať jeden partner. Za život je zodpovedná žena aj muž. Uvidíme, s akými návrhmi prídu ostatní kolegovia,“ uviedla poslankyňa SNS.

Opozičné poslankyne Zuzana Zimenová (SaS) a Simona Petrík (nezaradená) sa niekoľkokrát vyjadrili, že témou interrupcií sa vytĺkajú politické body. „Stojím si za tým, že nejde o vytĺkanie politických bodov. Keby áno, tak si túto problematiku vezme na starosť len SNS a nezvoláme okrúhly stôl ani nepozveme opozičných politikov. Mohli sa tam vyjadriť. Keď sú však zapnuté kamery, ide o politické PR,“ povedala Smolíková.

Návrh kritizovali aj feministické mimovládne organizácie Možnosť voľby, Aspekt a Povstanie pokračuje. Tvrdia, že stavia na neodborných základoch, jeho vykonávanie môže viesť k zvýšenému riziku poškodenia tkanív plodu a je v príkrom rozpore s požiadavkou poskytovať zdravotnú starostlivosť na základe dobrovoľného a slobodného súhlasu pacientky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok