Pripomenuli sme si obete nehody. Čo znamená štátny smútok?

TA3 TASR
15.11.2019 09:35

Na Slovensku až do ôsmej večer platil štátny smútok, ktorý pripomínal 12 obetí tragickej dopravnej nehody pri Nitre. Štátne vlajky boli spustené na pol žrde, platil zákaz hazardu a televízie upravili svoj program. Obete si už pripomenuli aj najvyšší štátni predstavitelia.

Prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Peter Pellegrini zapálili sviečku na Strednej odbornej škole techniky a služieb v Nitre aj na Gymnáziu na Párovskej ulici v Nitre. Na obe školy chodili mladé obete nehody. Obaja si potom pamiatku zosnulých uctili aj aj v obci Kolíňany pri Nitre, odkiaľ pochádzala väčšina zosnulých.

Čierna vlajka sa nepoužíva

Počas štátneho smútku sa štátna vlajka spustí na pol žrde. Platí to aj pre ďalšie vlajky, ktoré môžu byť súčasťou vlajkovej výzdoby, napríklad samosprávnych krajov, miest, obcí, škôl. Čierna vlajka sa na Slovensku nepoužíva.

Ministerstvo vnútra odporučilo zvážiť konanie verejných akcií, ktoré by mohli narušiť dôstojný priebeh štátneho smútku. Počas konania podujatí si možno uctiť obete minútou ticha. O takýto krok požiadalo ministerstvo kultúry všetky organizácie v jeho pôsobnosti. V čase trvania štátneho smútku platí zákaz prevádzkovania hazardných hier. Svoje aktivity preto obmedzí aj štátna lotériová spoločnosť Tipos. Slovenské televízie v súvislosti so štátnym smútkom zmenili vysielanie. Stanice nebudú vysielať zábavné programy. Štátny smútok sa dotkne aj zápasov 21. kola slovenskej hokejovej Tipsport Ligy. Hokejisti si uctia obete minútou ticha po úvodnej štátnej hymne a tiež čiernymi páskami na rukávoch.

Opatrenia počas štátneho smútku:

- Štátne vlajky sa spustia na pol žrde
- Počas konania podujatí si možno uctiť obete minútou ticha
- Platí zákaz hazardných hier
- V televízii sa mení program a nahrádzajú sa zábavné programy
- Športovci si po úvodnej štátnej hymne uctia obete minútou ticha. Majú aj čierne pásky na rukávoch

Len desiaty štátny smútok v dejinách

V dejinách Slovenska bol doteraz štátny smútok vyhlásený deväťkrát. Naposledy to bolo v roku 2016 v deň štátneho pohrebu prvého prezidenta SR Michala Kováča. V súvislosti s tragickými udalosťami bol napríklad v roku 2010, keď si Slovensko pripomenulo obete streľby v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves, alebo v roku 2009 po havárii na železničnom priecestí pri Polomke v okrese Brezno, kde zahynulo 12 ľudí.

Nehoda, ktorá sa stala v stredu na zlatomoravskej ceste I/65 neďaleko Malanty pri Nitre, patrí medzi najtragickejšie v histórii Slovenska. Zrazili sa pri nej autobus plný cestujúcich a nákladné auto. Doteraz si vyžiadala 12 obetí vrátane detí. Do nemocníc previezli ďalších 20 ľudí.

Zrážka prímestského autobusu Arriva a nákladného auta na neslávne známej zlatomoravskej "ceste smrti" I/65 neďaleko obce Malanta si vyžiadala 12 obetí. Päť z nich malo menej ako 18 rokov. Ďalších asi 15 ľudí sa zranilo. 

Pri nehode zahynuli Natália († 15), Alex († 16), Denisa († 17), Veronika († 17), Martin († 17), Mariana († 21), Adriana († 40), Dušan († 42), Erika († 45), Alena († 57), Ladislav († 63) a Barbora († 70).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok