Rana do srdca krajiny. V Benátkach vyhlásili stav núdze

TA3 TASR
14.11.2019 23:47

Talianska vláda vyhlásila stav núdze v Benátkach, ktoré postihli najhoršie záplavy za uplynulých 50 rokov, aby tak mohla uvoľniť finančné prostriedky na obnovu tohto historického mesta. Kabinet vyhlásením núdzového stavu umožnil prísun okamžitej finančnej pomoci zameranej na obnovu mesta vo výške 20 miliónov eur.

Rana do srdca krajiny. V Benátkach vyhlásili stav núdze
SITA/AP

Taliansky premiér Giuseppe Conte po tom, čo v Benátkach, kde mimoriadne zaplavilo známe pamiatky, domy i obchody, strávil noc, označil rozsiahle povodne za "ranu do srdca krajiny". Starosta Benátok Luigi Brugnaro uviedol, že materiálne škody spôsobené prírodným živom sa odhadujú na "stovky miliónov eur". "Dramatickú situáciu" v meste označil za výsledok klimatickej zmeny a vyzval na rýchle dokončenie projektu protipovodňovej ochrany MOSE (Mojžiš), ktorý tvorí sústava pohyblivých hrádzí.

Talianska ministerka dopravy a infraštruktúry Paola De Micheliová v tejto súvislosti prisľúbila, že projekt MOSE bude dokončený do roku 2021, pričom čiastočne by mohol začať fungovať už skôr. Výška vody v meste dosiahla v utorok pred polnocou 1,87 metra, k čomu prispel silný vietor. To zatiaľ neprekonalo rekord z roku 1966, keď výška vody dosiahla 1,94 metra.

Hoci vody klesla, Námestie svätého Marka zostalo čiastočne zaplavené a ďalší príliv sa očakáva v piatok ráno. Škody výrazne postihli aj Baziliku svätého Marka. Benátsky arcibiskup Francesco Moraglia povedal, že budova utrpela "nenapraviteľné škody", keďže slaná voda ohrozuje mozaiky i murivo budovy a dostala sa aj do krypty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok