Po tragédii vyhlásia štátny smútok, schválila to mimoriadna vláda

TA3 TASR SITA
14.11.2019 11:48

Vláda na mimoriadnom rokovaní schválila návrh premiéra Petra Pellegriniho a na piatok pre mimoriadne tragickú nehodu vyhlásila štátny smútok.

V piatok bude štátny smútok za obete stredajšej tragickej havárie autobusu. Rozhodla o tom vláda. „Bol som tam, videl som to a nechcem to už vidieť,“ povedal minister dopravy Árpád Érsek a dodal, že to, či bolo nákladné auto preťažené, je len domnienka. „Ale nedá sa to vylúčiť ani potvrdiť,“ uviedol. Minister financií Ladislav Kamenický považuje stredajšiu tragédiu za jednu z najväčších, aká sa stala na slovenských cestách.

Zrážka prímestského autobusu Arriva a nákladného auta na neslávne známej zlatomoravskej "ceste smrti" I/65 neďaleko obce Malanta si vyžiadala 12 obetí. Päť z nich malo menej ako 18 rokov. Ďalších asi 15 ľudí sa zranilo.

V stredu zahynulo 12 ľudí pri zrážke autobusu s nákladným autom pri Nitrianskych Hrnčiarovciach v okrese Nitra. Auto bolo naložené kamennou zmesou. Podľa ministerky vnútra Denisy Sakovej išlo smerom na Nitru. Keď schádzalo dolu kopcom, rozkývalo sa, pričom oprotiidúci autobus sa mu snažil vyhnúť. Následne sa prevrátil do priekopy. Podľa ministerky ide o najhoršiu nehodu od roku 2009. Silný náraz mal pre osádku autobusu fatálne následky. Po zrážke zostal nákladiak prevrátený na ceste a autobus v priekope.

Pravidlá vyhlásenia štátneho smútku určuje zákon o štátnych symboloch Slovenskej republiky a ich používaní. Štátny smútok na Slovensku vyhlasuje vláda v prípade úmrtia prezident, predsedu Národnej rady SR a predsedu vlády. Kabinet môže vyhlásiť štátny smútok aj vtedy, ak ide o citový otras spoločnosti vyvolaný smrťou osoby, ktorá mala mimoriadny vplyv na verejný život, alebo ide o vykonanie pietnej spomienky na osoby, ktoré tragicky zahynuli na území alebo mimo územia Slovenska a ich smrť otriasla celou spoločnosťou. Počas štátneho smútku sa spúšťa štátna vlajka na pol žrde. Zároveň podľa zákona o hazardných hrách sú počas štátneho smútku na Slovensku zakázané stávkové hry a lotérie. Spravidla svoj program upravia televízie a kultúrne inštitúcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok