Islamský džihád a Izrael sa dohodli, násilné akcie v Gaze ukončia

TA3 TASR
14.11.2019 07:00

Izrael a palestínska militantná skupina Islamský džihád sa dohodli na ukončení nepriateľských akcií v pásme Gazy a jeho okolí. Informovali o tom vo štvrtok izraelská televízna stanica Kan a televízna stanica al-Džazíra so sídlom v Katare.

Islamský džihád a Izrael sa dohodli, násilné akcie v Gaze ukončia
SITA/AP

Z dohody o prímerí, ktoré sprostredkoval Egypt, vyplýva, že skupina Islamský džihád okamžite zastaví všetky násilné akcie. Izrael podľa denníka Haarec súhlasil, že už nebude vykonávať cielené atentáty a prestane používať ostrú muníciu voči demonštrantom na hraniciach pásma Gazy.

Hovorca Islamského džihádu Musáb al-Barim uviedol, že prímerie vstúpilo do platnosti vo štvrtok 04.30 h SEČ. Agentúra AFP krátko predtým informovala, že pri izraelskom leteckom útoku na juhu pásma Gazy prišlo o život šesť členov jednej rodiny. Bilancia obetí izraelských útokov zameriavajúcich sa na objekty militantnej skupiny Islamský džihád tak stúpla od utorka na 32. Na Izrael bolo pritom odpálených približne 360 rakiet, vyplýva z údajov izraelskej armády.

Eskalácia napätia medzi Izraelom a palestínskymi militantmi prepukla v utorok po tom, ako armáda židovského štátu pri útoku v pásme Gazy zabila poľného veliteľa Islamského džihádu. Palestínski radikáli na tento útok reagovali odpaľovaním raketových a mínometných striel smerom na južnú i strednú časť Izraela. Izraelská armáda odpovedala sériou cielených útokov, pri ktorých v pásme Gazy likvidovala objekty využívané radikálmi ako odpaľovacie stanovištia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok