Tajní zatkli v Poľsku dvojicu, ktorá plánovala útok v štýle Breivika

TA3 TASR
13.11.2019 21:19

Poľskí tajní agenti zadržali dvojicu osôb obvinenú z plánovania útokov proti moslimom v štýle nórskeho teroristu Andersa Breivika a podozrivého austrálskeho belošského supremacistu Brentona Tarranta.

Tajní zatkli v Poľsku dvojicu, ktorá plánovala útok v štýle Breivika
SITA/AP

Informoval o tom tamojší Úrad vnútornej bezpečnosti. K zadržaniu došlo po sérii útokov na etnické a náboženské menšiny na celom svete. V Poľsku, najväčšej postkomunistickej členskej krajine Európskej únie, v uplynulom čase došlo k vzostupu krajne pravicových skupín. Dvaja podozriví boli vzatí do väzby v nedeľu v metropole Varšava a v meste Štetín.

"Zatknutia sú výsledkom informácií nazhromaždených Úradom vnútornej bezpečnosti o extrémistickej skupine, ktorej zámerom bolo zastrašenie moslimov žijúcich v Poľsku. Z materiálov získaných počas vyšetrovania vyplýva, že skupina sa inšpirovala teroristickými útokmi, ktoré vykonali extrémisti vrátane Andersa Breivika a Brentona Tarranta," uvádza sa vo vyhlásení ABW.

Skupina chcela vykonať útoky za použitia strelných zbraní a výbušnín. Pri domovej prehliadke vo varšavskom predmestí Wlochy agenti ABW objavili látky na zostrojenie veľkého množstva výbušnín, ako aj zbrane a muníciu. Breivik, protimoslimský neonacista, v júli 2011 zmasakroval 77 ľudí; išlo o najväčší zločin v povojnovom Nórsku. Tarrant je obvinený z útoku na dve mešity na Novom Zélande, pri ktorých prišlo o život 51 osôb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok