Dúfame, že obetí nepribudne. Politici reagujú na nehodu autobusu

TA3 SITA TASR
13.11.2019 16:02

K mimoriadne tragickej nehode autobusu a nákladného auta, ktorá si neďaleko Nitry vyžiadala podľa informácií hasičov a záchranárov 12 obetí, sa vyjadrili traja najvyšší ústavní činitelia, politické strany i jednotliví politici.

Prezidentka Zuzana Čaputová vyjadrila hlboký smútok zo správy o tragickej nehode. "Správa o zrážke autobusu s nákladným autom, ktorá mala také tragické následky, v nás všetkých vyvoláva hlboký smútok. V týchto chvíľach sme myšlienkami s rodičmi, ktorí prišli o svoje deti, o svojich drahých a blízkych. Myslíme tiež na zranených a na to, aby dostali najlepšiu možnú pomoc a opateru. Všetci dúfame, že počet obetí už nebude narastať," uviedla v stanovisku. "Po tejto hroznej tragédii prosím všetkých, jazdime opatrne a ohľaduplne, nech sa všetci šťastne vrátime k svojim rodinám," doplnila prezidentka.

Predseda parlamentu a SNS Andrej Danko vyjadruje úprimnú sústrasť pozostalým tragickej havárie. "Je to strašná tragédia, myslím na všetkých, ktorí dnes prišli o svojich blízkych. Modlím sa, aby už ďalšie obete nepribudli," povedal Danko.

Premiér Peter Pellegrini cíti nesmiernu ľútosť k obetiam dopravnej nehody, ktorá sa stala v stredu popoludní, a okamžite sa vracia z pracovnej cesty na Cypre na Slovensko. "Pri Nitre sa dnes stala strašná tragédia. Okamžite som ukončil moju oficiálnu návštevu Cypru a vraciam sa na Slovensko priamo na miesto tragédie," povedal premiér. Ako uviedol, hovoril už s ministerkami zdravotníctva a vnútra a dal im príkazy, aby koordinovali činnosť záchranných a bezpečnostných zložiek. "Cítim nesmiernu ľútosť k všetkým obetiam a vyjadrujem úprimnú sústrasť všetkým pozostalým," povedal premiér.

Na miesto dopravnej nehody pri Nitrianskych Hrnčiarovciach sa vydala aj ministerka školstva Martina Lubyová. "Tragická udalosť ma naplnila veľkým zármutkom, o to väčším, že medzi obeťami sú aj stredoškoláci. Chcela by som vyjadriť úprimnú sústrasť rodinám a blízkym, ktorých táto veľká strata postihla," uviedla ministerka na sociálnej sieti. Lubyová chcela navštíviť krízové centrum, ktoré bolo zriadené v Jelenci, rovnako tak nemocnice, kam previezli zranených. "Zajtra pôjdem aj do škôl zabezpečiť podporu a pomoc pre spolužiakov a pedagógov, aby lepšie zvládli vyrovnanie sa s touto tragédiou. Modlím sa, aby už ďalšie obete nepribudli," dodala ministerka.

Ministerka kultúry Ľubica Laššáková vo svojom statuse na sociálnej sieti napísala, že sa na tragédiu nemôže pozrieť inak ako o očami mamy a starej mamy. "Stále mám pred očami obraz pokojne cestujúcich detí, ktoré netušia, ako sa v zlomku sekundy všetko nenávratne zmení. Nedokážem si predstaviť, akú hrôzu prežívajú pozostalí obetí. Som v duchu a v hlbokom smútku s nimi a je mi nesmierne ľúto každej jednej obete,“ uviedla ministerka.

Pripojil sa aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. "Je mi nesmierne ľúto toho, čo sa stalo. Vyjadrujem úprimnú sústrasť všetkým, ktorí prišli o blízkych či priateľov. Prajem veľa síl všetkým zraneným a pevné ruky lekárom a záchranárom," povedal.

Minister životného prostredia László Sólymos hovorí, že nešťastie zasiahlo celé Slovensko. "Myslím, že všetkých nás dnes zasiahla obrovská tragédia. Všetci sme myšlienkami s rodinami, ktoré prišli o svojich blízkych,“ napísal Sólymos.

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti vyjadruje úprimnú sústrasť rodinám obetí tragickej dopravnej nehody. „Slovami sa nedá opísať šok a smútok nad nečakanou stratou najbližších príbuzných a priateľov, väčšinou študentov stredných škôl, preto im venujme tichú modlitbu a spomienku,“ píše hnutie na Facebooku.

Líder strany Za ľudí a exprezident Andrej Kiska na Facebooku píše, že je v myšlienkach a modlitbách s rodinami pozostalých a so záchranármi a lekármi, ktorí možno v týchto chvíľach ešte bojujú o životy.

Podľa strany Smer-SD ide o nešťastie, pri ktorom sa ťažko hľadajú akékoľvek slová.

"Naše hnutie vyjadruje hlbokú a nesmiernu ľútosť nad stratou mladých a zbytočne zmarených životov. Všetkým pozostalým a rodinám vyjadrujeme úprimnú sústrasť," napísalo hnutie Sme rodina na sociálnej sieti.

Úprimnú sústrasť rovnako vyjadril i líder Progresívneho Slovenska Michal Truban.

Podporu vyjadril rodinám zasiahnutých tragédiou i predseda Dobrej voľby Tomáš Drucker. "Veľká podpora v myšlienkach rodinám zasiahnutých touto strašnou tragédiou. Veľa síl a skoré uzdravenie zraneným. Prosím, podporme v myšlienkach, a kto poznal osobne aj ľudsky," píše Drucker.

"Úprimnú sústrasť všetkým pozostalým a zasiahnutým dnešnou tragickou nehodou pri Nitrianskych Hrnčiarovciach," vyjadril sústrasť pozostalým na sociálnej sieti šéf strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík.

Na tragickú udalosť reagoval i predseda strany Spolu Miroslav Beblavý. "Pri Nitre sa odohrala hrozná tragédia. Som myšlienkami s pozostalými aj zranenými," uviedol na sociálnej sieti Beblavý.

Šéf Mosta-Híd Béla Bugár členom záchranných jednotiek praje veľa sily v tejto mimoriadne ťažkej situácii.

Obete si pripomenul na sociálnej sieti aj predseda KDH Alojz Hlina.

Pri zrážke autobusu s nákladným autom zomrelo podľa hasičov 12 ľudí. Podľa medializovaných informácií viezol autobus najmä stredoškolákov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok