Mier na Cypre strážia i Slováci. Od premiéra dostali netradičný dar

TA3 TASR
13.11.2019 16:07

Pôsobenie slovenských vojakov v rámci mierovej misie OSN (UNFICYP) v cyperskej Famaguste je dôležitá. Počas návštevy Tábora M. R. Štefánika vo Famaguste to skonštatoval slovenský premiér Peter Pellegrini. Zároveň poznamenal, že ide o najväčšiu zahraničnú vojenskú operáciu, v ktorej sa Slovensko angažuje. Pre tragickú nehodu pri Nitre premiér Pellegrini ukončil návštevu Cypru predčasne.

Z 240 príslušníkov je 27 žien

Na Cypre pôsobí 240 profesionálnych vojakov Ozbrojených síl SR. Cieľom misie je zabrániť obnoveniu bojov medzi cyperskými Grékmi a Turkami, zabezpečiť dodržiavanie prímeria medzi znepriatelenými stranami a prispieť k obnove a udržaniu práva a poriadku na ostrove. Veliteľ jednotiek SLOVCON Rudolf Rusnák poznamenal, že slovenský kontingent pôsobí v operácii UNFICYP od roku 2001. "Z 240 príslušníkov Ozbrojených síl SR je 27 žien, čo predstavuje približne 12 percent z nasadených vojakov pri plnení operačných úloh," povedal.

Pellegrini skonštatoval, že slovenskí vojaci patria na Cypre do trojice najpočetnejšie zastúpených národov, ktoré tam slúžia a zabezpečujú trvalý mier medzi severnou a južnou časťou tohto ostrova. "Som rád, že som z úst veliteľky (vojenská veliteľka UNFICYP Cheryl Pearceová) počul, že je spokojná s výkonom slovenských vojakov a vojačiek, ktoré tu pôsobia," uviedol premiér.

Riešia stovky incidentov

Ako skonštatoval, na Cypre sú v nárazníkovej zóne z jednej aj z druhej strany stále pripravené vojenské jednotky. Podľa jeho slov sú kedykoľvek pripravené začať vojenskú operáciu. "Nie je to úplne misia, ktorá je bez nejakých potrebných zásahov. Sú tu stovky incidentov, ktoré sa riešia," povedal Pellegrini.

Koncom novembra sa uskutočnia mierové rokovania o znovuzjednotení Cypru. Tamojší Gréci a Turci sa stretnú s generálnym tajomníkom OSN. "Rokovania budú značne komplikované," skonštatoval slovenský premiér. Vojaci vo Famaguste dostali od premiéra aj netradičný darček. Ako skonštatoval Pellegrini, vojaci v tomto tábore majú vychýrenú kuchyňu, a preto im daroval konvektomat. V Tábore M. R. Štefánika vo Famaguste si Pellegrini uctil aj pamiatku zosnulých príslušníkov SLOVCONU položením vencov k dvom pamätníkom. Premiér by mal zhruba o dva týždne navštíviť aj ďalších slovenských vojakov, tentoraz v Lotyšsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok