Pútnici, študentky i Polomka. Toto boli najtragickejšie nehody

TA3 SITA
13.11.2019 15:34

Aktuálna nehoda autobusu a nákladného auta na zlatomoravskej "ceste smrti" je jednou z najtragickejších v dejinách Slovenska. V minulosti však naša krajina zažila aj podobne veľké nešťastia. Pozrite si prehľad mimoriadne tragických nehôd, ktoré sa odohrali na Slovensku alebo pri ktorých zomierali občania SR.

13. júla 1994 – dopravná nehoda autobusu medzi Trenčianskymi Bohuslavicami a Novým Mestom nad Váhom si vyžiadala štyri obete a 16 ťažko zranených.

8. mája 1995 – autobus idúci zo Vsetína sa čelne zrazil s nákladným autom. Zomrelo päť ľudí.

6. júla 1995 – autobus so zamestnancami českej firmy zišiel z cesty v obci Kolárovice neďaleko Žiliny a spadol do 20 metrovej priepasti. Zomrelo 17 ľudí.

18. októbra 1996 – autobus pravidelnej linky Humenné – Snina narazil do odstavenej Avie v Humennom. Zahynulo päť ľudí a deväť ťažko ranených.

7. Novembra 1998 – vodič autobusu z Turecka nezvládol riadenie, zišiel z vozovky a prevrátil sa na strechu. Zahynulo 5 osôb.

25. januára 1999 - pri motoreste Dubky medzi miestnou časťou Košice - Šaca a osadou Dobogov sa čelne zrazili dva autobusy na linkách Areál VSŽ - Moldava nad Bodvou a Revúca - Košice s pokračovaním na Ukrajinu. Zomreli dvaja ľudia a ďalších 64 ľudí sa zranilo.

18. júna 2002 - vodič autobusu, v ktorom boli banskobystrickí školáci, zišiel s autobusom z cesty medzi Banskou Belou a Kozelníkom. V priekope sa autobus prevrátil. Vodič zahynul a desať detí bolo zranených.

3. augusta 2003 - jedenásť ľudí zahynulo pri nehode autobusu, ktorý viezol pútnikov ku Kaplnke Panny Márie Snežnej v Úhornej. Dvanásta obeť podľahla zraneniam dva týždne po nehode.

uhorna_ac1100ae-119a-5c74.jpg

7. novembra 2005 - štyroch mŕtvych a desať zranených si vyžiadala zrážka diaľkového autobusu s kamiónom, ktorá sa stala pri obci Ožďany v okrese Rimavská Sobota. Ukrajinský kamión prešiel do protismeru a vošiel do jazdnej dráhy pravidelnej linky zo Štrbského Plesa. Pri zrážke kamión ľavou stranou zachytil ľavú stenu autobusu.

16. apríla 2007 - tri ľudské životy si vyžiadala dopravná nehoda na rýchlostnej ceste R1 medzi Trnavou a Nitrou. Autobus v plnej rýchlosti narazil do odstaveného kamióna a spolu s ním skončil v priekope. Tri ženy v autobuse zomreli na mieste.

2. septembra 2007 - pri Hriňovej havaroval autobus s folkloristami vracajúcimi sa z vystúpenia. Autobus sa zrútil do 15-metrovej rokliny, štyria cestujúci zomreli na mieste a vyše 30 ľudí bolo zranených. Piata obeť nehody zomrela 15. septembra. Nehoda si vyžiadala tiež 12 ťažko zranených, ďalšie osoby v autobuse sa zranili stredne ťažko.

hrinova_ac1100ae-12cc-6b8e.jpg

7. septembra 2008 - štrnásť slovenských občanov zahynulo a 30 sa ťažšie aj ľahšie zranilo pri vážnej dopravnej nehode, ktorá sa stala na diaľnici Záhreb - Split medzi mestami Gospič a Lovinac. Autobus, ktorý viezol na dovolenku skupinu turistov z Košíc do chorvátskeho prímorského mesta Vodice, vo veľkej rýchlosti zišiel z cesty a narazil do mostného piliera. V októbri a koncom novembra ešte zomreli na následky zranení v Košiciach 79-ročná a 67-ročná žena.

3. októbra 2008 - po tragickej nehode linkového autobusu z Bardejova do Prahy ostali štyria mŕtvi a jeden ťažko zranený muž a ďalší zranení. Autobus havaroval okolo jednej v noci pred obcou Chocholná-Velčice neďaleko Trenčína.

21. februára 2009 - pri tragickej nehode autobusu a osobného vlaku pri Polomke v okrese Brezno zahynuli 12 obyvatelia Bánoviec nad Bebravou a blízkeho okolia. Ďalších 44 bolo zranených, pričom štrnásti z nich utrpeli ťažkú ujmu na zdraví. Osobný vlak s dvoma vozňami na nechránenom priecestí autobus prevalcoval, predná časť vlaku zostala po nehode na autobuse.

polomka_ac1100ae-13fa-f51c.jpg

6. júna 2014 - Autobus so študentmi Športového gymnázia Jozefa Herdu v Trnave havaroval na diaľnici D1 v smere z Piešťan do Trnavy. Pri nehode prišli o život štyri študentky a zranilo sa ďalších 23 ľudí.

5. septembra 2014 - Nehoda linkového autobusu sa stala na ceste zo Svätého Jura do Bratislavy. Dôvodom nehody, pri ktorej sa autobus prevrátil na zvodidlá na ľavý bok, bola zrážka autobusu s pred ním idúcim traktorom. Po nehode museli ošetriť 30 ľudí. Vodič autobusu nehodu neprežil a 8. septembra zomrela najvážnejšie zranená 75-ročná cestujúca z autobusu.

31. januára 2015 - Obeťami dopravnej nehody diaľkového autobusu na linke Praha-Užhorod, ktorý v skorých ranných hodinách havaroval na D1 pri obci Spišský Štvrtok, boli dve ženy, Češka a Ukrajinka. V autobuse sa viezlo 42 pasažierov, záchranná služba na mieste ošetrila 31 ľudí, pričom najvážnejšie zranenia utrpel vodič autobusu, ktorého operovali popradskí lekári.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok