Obrovská tragédia pri Nitre. Plný autobus sa zrazil s nákladiakom

TA3 TASR SITA
13.11.2019 13:51

Šokujúcich 12 ľudských životov si vyžiadala dopravná nehoda autobusu s množstvom cestujúcich a nákladného auta, ktoré bolo naložené kameňom. Tragédia sa odohrala na neslávne známej zlatomoravskej "ceste smrti" I/65. Zranených je 20 ďalších ľudí. Medzi obeťami sú aj štyri deti.

Ministerky Andrea Kalavská a Denisa Saková, ktoré dorazili na miesto nehody, potvrdili hrozivú aktuálnu bilanciu - 12 mŕtvych, z toho štyri deti a 20 zranených. Zranených rozviezli do okolitých nemocníc v kraji. Zranení sú vodiči autobusu aj nákladného auta.

Zraneným po nehode, ktorá sa odohrala neďaleko obce Malanta, pomáhali hasiči aj zdravotníci. Na miesto prileteli vrtuľníky. Polícia informovala, že niektorí ľudia zostali po nehode zakliesnení pod vrakmi. Akoby to nestačilo, zásah sťažovali zlé poveternostné podmienky.

Prímestský autobus patril spoločnosti Arriva. Ako informoval dopravca, nákladné auto narazilo do autobusu na trase Nitra – Jelenec s časom odchodu autobusu z Nitry o 12.50 h. „Záchranným zložkám poskytuje naša spoločnosť maximálnu súčinnosť,“ uviedla Petra Helecz zo spoločnosti Arriva.

Nitrianska polícia upozorňovala, že pre túto vážnu nehodu bola uzatvorená cesta I/65 v smere od Nitry na Zlaté Moravce. "Obchádzka je smerovaná obojsmerne cez obce Nitrianske Hrnčiarovce, Štitáre a späť na cestu I/65 smer Zlaté Moravce," dodali.

Svedkovia uviedli, že príčinou nehody mohlo byť, že nákladné auto sa na ceste "rozkývalo" a vodič autobusu skončil po úhybnom manévri v priekope. Hasiči vyslali na miesto tragédie evakuačný autobus, ktorý mal poskytnúť preživším dočasné útočisko. Na miesto boli vyslaní aj psychológovia, ktorí zabezpečovali krízovú intervenciu.

Kamión bol podľa hovorcu hasičov Michala Vargu naložený kameňom, čo mohlo nehodu ešte zhoršiť.

Úprimnú sústrasť pozostalým vyjadrili po nehode predstavitelia celého politického spektra. Slovenský premiér Peter Pellegrini uviedol, že sa pre tragédiu okamžite vracia z pracovnej návštevy na Cypre.

"Operačné stredisko ako aj všetky okolité nemocnice sú v pohotovosti a poskytujú prvú pomoc zraneným," uviedla na Facebooku ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Informovala, že vo Fakultnej nemocnici Nitra lekári operovali pacienta "vo veľmi vážnom stave".

Záchranné zložky podľa nej rozvážali ľudí aj do nemocníc v Nových Zámkoch, Topoľčanoch, Levíc a Zlatých Moraviec.

Ako sme uviedli, pri tragickej nehode autobusu zasahovali dve posádky leteckých záchranárov. Vrtuľník z Nitry si po pristátí priamo na mieste prevzal 15-ročného chlapca s vážnym úrazom hlavy a ťažkou poruchou vedomia. Záchranári mu zabezpečili základné životné funkcie a po napojení na umelú pľúcnu ventiláciu bol chlapec letecky transportovaný do Fakultnej nemocnice v Nových Zámkoch. „Tam bol v kritickom stave odovzdaný do rúk lekárom oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny,“ uviedla hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Hopjaková.

Druhá posádka záchranárskeho vrtuľníka z Banskej Bystrice si na mieste prevzala 61-ročného pacienta s podozrením na poranenie hlavy. „Po ošetrení a podaní liečby bol v stabilizovanom stave záchranárskym vrtuľníkom prevezený do Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici,“ doplnila Hopjaková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok