Na hranici SR a ČR hrozia dlhé kolóny, dôvodom je mýtny systém

TA3 SITA
13.11.2019 10:59

Prevádzkovatelia kamiónov sa registrujú pomaly do nového mýtneho systému v Českej republike so začiatkom prevádzky 1. decembra. Z tohto dôvodu hrozí, že zahraniční dopravcovia vytvoria začiatkom nasledujúceho mesiaca desiatky kilometrov dlhé kolóny.

Na hranici SR a ČR hrozia dlhé kolóny, dôvodom je mýtny systém
SITA/Ivan Fleischer (ilu)

Desiatky kilometrov aj hodín

Ako informoval nový prevádzkovateľ českého mýta CzechToll, s. r. o., kritická situácia hrozí najmä na hraničnom priechode medzi ČR a SR Lanžhot - Kúty, kde kolóny môžu dosiahnuť až 44 kilometrov, v Bohumíne môžu byť dlhé 40 km a v Českom Těšíne 22 km. Desaťkilometrové kolóny možno podľa spoločnosti očakávať aj na česko-slovenskom priechode Mosty u Jablunkova - Svrčinovec, ale aj v Náchode a Krásnom Lese. Nárazové dopravné komplikácie nie sú vylúčené ani na vnútrozemských obchodných miestach a na ostatných hraničných priechodoch.

Spoločnosť Czech Toll predstavila výsledky dopravného modelu s očakávanou komplikáciou na hraniciach ČR pri sprevádzkovaní nového mýtneho systému. Pre minimálny záujem malých zahraničných dopravcov zabezpečiť si v predstihu palubné jednotky počíta model so zásadným dopravným problémom. Na vstupe do ČR môžu kolóny dosiahnuť až desiatky kilometrov a čakanie na vyzdvihnutie palubnej jednotky môže trvať desiatky hodín. Očakávané kolóny ohrozia plynulosť osobnej dopravy. Dopravný model spracovaný na základe reálnych prejazdov nákladných vozidiel cez jednotlivé hraničné priechody udáva počet vodičov, ktorí si budú musieť zaobstarať palubnú jednotku na prvom obchodnom mieste pri vstupe do ČR.

"Mizivá aktivita malých dopravcov môže spôsobiť 1. decembra na hraniciach Českej republiky zásadné dopravné komplikácie nielen nákladnej doprave, ale aj vodičom osobných áut. Iba dopravcovia, ktorí si už zabezpečili palubnú jednotku, alebo to urobia počas budúcich dvoch týždňov, sa vyhnú dlhému čakaniu v kolónach na štátnej hranici," upozornil generálny riaditeľ Czech Toll Matej Okáli. Ten je zároveň šéfom aj spoločnosti SkyToll, a. s., ktorá na Slovensku prevádzkuje elektronické systémy výberu mýta a diaľničných známok.

Cestu autom dávajú na zváženie

Do nového mýtneho systému v ČR zaregistrovali dopravcovia k 10. novembru celkovo 196 tisíc vozidiel, 43 percent z celkového očakávaného počtu. Sedem týždňov trvajúca registrácia stačila veľkým dopravcom, aby zaevidovali všetkých 171 tisíc vozidiel. Za rovnaký čas zaregistrovali malí dopravcovia iba 25 tisíc vozidiel ( 8 percent z plánu). "Malí dopravcovia vedia o povinnosti zabezpečiť si palubnú jednotku, ale z rôznych dôvodov nevyužívajú dostatočne dlhú, desať týždňov trvajúcu dobu na jej splnenie. Radi by sme varovali nielen týchto dopravcov, ale aj vodičov osobných automobilov, že napriek všetkej snahe donútiť dopravcov k registráciám dajú sa očakávať vážne dopravné komplikácie," dodal Okáli. Stojí podľa neho za zváženie, či cestovať autom cez hranice na začiatku decembra.

CzechToll informoval o výsledkoch dopravného modelu Ředitelství silnic a dálnic ČR a navrhol opatrenia, ktoré sú teraz predmetom diskusie nielen so zadávateľom, ale i Colnou správou (zodpovedá za kontrolu úhrady mýta, tzv. vynucovanie) a Políciou ČR. Prijaté opatrenia budú s najväčšou pravdepodobnosťou predstavené v týždni od 18. novembra spolu s aktualizovaným dopravným modelom a počtom registrovaných vozidiel. Na stránke www.mytocz.eu sa dopravcovia môžu registrovať on-line a palubná jednotka im príde poštou. Registrácia je možná aj prostredníctvom vydavateľov palivových kariet, na vyše dvesto obchodných miestach a na pätnástich vybraných pobočkách Hospodárskej komory ČR. Kompletné informácie o novom mýtnom systéme nájdu dopravcovia na web stránke www.mytocz.eu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok