Sme v bezprecedentnej kríze, varuje Macron. Chce nové spojenectvá

TA3 TASR
12.11.2019 13:25

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že globálny politický systém je v "bezprecedentnej kríze" a vyzval na vytváranie nových druhov spojenectiev a spolupráce na vyriešenie problémov sveta.

Sme v bezprecedentnej kríze, varuje Macron. Chce nové spojenectvá
SITA/AP

Systém fungoval 70 rokov

Vo svojom prejave na Parížskom mierovom fóre Macron vyhlásil, že medzinárodný politický systém je v bezprecedentnej kríze. V tejto situácii je podľa jeho názoru potrebné nájsť "nové spôsoby spolupráce, nové aliancie" medzi štátmi a organizáciami, ktoré by však nekonkurovali multilaterálnym inštitúciám, ale pripájali sa k ich činnostiam. Macron tiež vyjadril poľutovanie nad tým, že hoci globálne politické a finančné systémy fungovali od druhej svetovej vojne dobre, teraz sa dostali do krízy.

"Systém bol účinný 70 rokov, ale umožnil vznik nových nerovností," konštatoval Macron a dodal: "Kríza našej demokracie umožnila znovuzrodenie unilateralizmu". "Potrebujeme viac spolupráce, aby sme mohli reagovať na tieto výzvy," zdôraznil Macron a varoval pred neochotou spochybňovať existujúce medzinárodné inštitúcie. Macronove názory vyslovené v rozhovore pre The Economist vyvolali v Európe kontroverzie. Najsilnejšie sa to prejavilo v prípade nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá uviedla, že Macronove komentáre sú príliš radikálne.

Mlčaním sa nič nevyrieši

Macron však zrejme aj v reakcii na toto hodnotenie uviedol, že "jasná reč je nevyhnutná". "Myslím, že potrebujeme pravdu. Precitlivenosť alebo pokrytectvo nebudú fungovať. Mlčanie nie je riešenie," povedal. Prezident Macron predniesol úvodný prejav druhého ročníka Parížskeho mierového fóra, na ktorom sa zišlo približne tridsať šéfov štátov a vlád, aby až do stredy diskutovali o obrane multilateralizmu pred vzostupom "národných egoizmov".

Medzi pozvanými hosťami je dezignovaná predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, generálny tajomník OSN António Guterres, belgická premiérka Sophie Wilmesová či konžský prezident Félix Tshisekedi. Parížske mierové fórum vzniklo v roku 2018, keď si svet pripomínal 100. výročie konca prvej svetovej vojny.

Ako na webovej stránke podujatia uviedli jeho organizátori, od ekonomického fóra v Davose a mníchovskej konferencie o bezpečnosti o bezpečnosti sa odlišuje tým, že mu ide o výmenu názorov medzi štátmi, medzinárodnými a mimovládnymi organizáciami, firmami a zástupcami občianskej spoločnosti, a to v prvom rade v záujme lepšieho usporiadania pomerov na planéte.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok