Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Komplexný systém počítačového videnia sleduje výkon pedagóga

Komplexný systém počítačového videnia sleduje výkon pedagóga
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 11. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vysokoškolský pedagóg musí byť nielen dobrým rečníkom na pódiu v prednáškovej sále. Mal by tiež vedieť aktívne zapojiť študentov do danej témy. S ohľadom na to vyvinuli vedci nový systém s dvomi kamerami, ktorý dokáže posúdiť, ako dobre si prednášajúci robí svoju prácu.

Táto technológia bola nazvaná ako EduSense a za jej vývojom stoja vedci z univerzity Carnegie Mellon. Hardvérová časť EduSense pozostáva z dvoch videokamier umiestnených na stene, z ktorých jedna je orientovaná na študentov, zatiaľ čo druhá sníma prenášajúceho pedagóga. Vedci ku kamerám použili predtým vyvinutý softvér OpenPose.

Celý systém je pritom schopný priebežne posudzovať polohy tiel všetkých študentov na prednáške a môže sledovať faktory, ako napríklad, kam sa pozerajú v miestnosti, ako často zdvihnú ruku a či ich držanie tela naznačuje, že venujú pozornosť prednáške. Systém EduSense zároveň sleduje pedagóga a všíma si veci, ako chodí alebo stojí a ako často hýbe s hlavou a rukami.

Video z kamier je snímanie v nižšom počte snímok za sekundu, aby nebol systém zahltený príliš veľkým množstvom údajov. Treba podotknúť, že EduSense nedokáže rozpoznávať snímané osoby a video, ktoré sa spracováva v reálnom čase sa potom vymaže. Vedci pritom dúfajú, že ďalší vývoj technológie by viesť napríklad k aplikácii, ktorá by počas prednášky umožnila pedagógovi si merať svoj výkon v reálnom čase a na základe zistených údajov ho zmeniť či upraviť.

Systém EduSense sleduje pomocou počítačového videnia výkon pedagóga na prednáške.