Exprezident Bolívie žiadal Mexiko o pomoc, udelili mu azyl

TA3 TASR
11.11.2019 22:53

Mexiko oznámilo, že udelilo azyl Evovi Moralesovi, ktorý v nedeľu odstúpil z funkcie bolívijského prezidenta.

Mexický minister zahraničných vecí Marcelo Ebrard uviedol, že Morales už o azyl požiadal a ministerka vnútra Olga Sánchezová Corderová "prijala rozhodnutie udeliť mu azyl...z humanitárnych dôvodov ". Ebrard nepovedal, či sa Morales uchýlil na mexické veľvyslanectvo v La Paze a neodpovedal na otázky novinárov, či bolívijský exprezident príde do Mexika, prípadne kedy by tak mal urobiť.

Evo Morales bol v Bolívii pri moci od roku 2006. Po voľbách z 20. októbra sa začalo jeho štvrté funkčné obdobie po sebe, ktoré síce bolívijská ústava neumožňuje, ústavný súd mu však udelil v roku 2017 výnimku. Výsledky októbrových prezidentských volieb opozícia neuznala a obvinila ho z volebných podvodov. Morales po troch týždňoch demonštrácií odstúpil zo svojej funkcie. Násilné protesty, ktoré nasledovali po prezidentských voľbách si vyžiadali troch mŕtvych a viac ako 380 zranených.

Podpredsedníčka bolívijského Senátu Jeanine Áňezová, ktorá sa má podľa ústavy stať po odstúpení Moralesa dočasnou prezidentkou, v pondelok prisľúbila, že vypíše nové voľby v tejto ťažko skúšanej juhoamerickej krajine. Americký prezident Donald Trump privítal pád bolívijského ľavicového vodcu Moralesa, podľa neho je to odkaz pre ostatné "nelegitímne" režimy. Trump ocenil aj rolu bolívijskej armády pri odstúpení Moralesa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok