Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dron snímajúci tlak urýchli kontrolu sklenených mrakodrapov

Dron snímajúci tlak urýchli kontrolu sklenených mrakodrapov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 11. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Sklenené mrakodrapy sa musia pravidelne kontrolovať, aby sa zistilo, či sú sklenené tabule bezpečne pripevnené a nepoškodené. Táto kontrola by mohla byť čoskoro omnoho rýchlejšia a bezpečnejšia pomocou nasadenia špeciálneho autonómneho dronu do práce.

V súčasnosti kontrolu sklenených plôch na mrakodrapoch vykonávajú ľudia, ktorí sú spúšťaní pracovnou lávkou z vonkajšej strany budovy. Tento postup si vyžaduje veľa času a úsilia a navyše je táto práca spojená aj s určitým rizikom. Vzhľadom na tieto obmedzenia vyvinul tím vedcov z Inštitútu pre automatizáciu v Shenyangu (Shenyang Institute of Automation - SIA) na Čínskej akadémii vied špeciálne navrhnutý prototyp autonómneho dronu.

Prototyp autonómneho dronu navrhnutého pre kontrolu sklenených mrakodrapov.

Dron so šiestimi vrtuľami má na jednej strane umiestnené výkyvné rameno, ktoré má na konci otvorenú konštrukciu v tvare kocky so štyrmi tlakovými senzormi. Dron potom pracuje systematickým pritláčaním ramena so senzormi ku každej tabuli, vďaka čomu je schopný posúdiť, ako dobre je konkrétna sklenená tabuľa pripevnená k budove. Aby to všetko fungovalo, museli vedci do dronu integrovať špeciálny riadiaci systém. Ak sa potom počas letu dostane autonómny dron do kontaktu s nehybným povrchom, jednoducho zastaví namiesto toho, aby pokračoval v tlačení proti povrchu.

Doteraz počas testov dokázal autonómny dron úspešne aktivovať nástenný vypínač svetla a pomocou pera na ramene napísal iniciály Doteraz helikoptéra úspešne aktivovala nástenný vypínač svetla a pomocou pera na svojej paži napísal iniciály SIA na sklenenú stenu. Vedci dúfajú, že v blízkej budúcnosti by sa tento nový systém mohol vo veľkom rozsahu využívať pri údržbe veľkých infraštruktúr a ďalších špeciálnych aplikáciách, napríklad aj vo vedeckom odbore ako nástroj pre odber vzoriek.

Prototyp autonómneho dronu navrhnutého pre kontrolu sklenených mrakodrapov.