Po nepokojoch v krajine končí, prezident oznámil demisiu

TA3 TASR
10.11.2019 22:20

Bolívijský prezident Evo Morales oznámil svoje odstúpenie z funkcie po tom, ako sa niekoľko uplynulých týždňov konali proti nemu protesty.

Dlhoročný ľavicový líder Bolívie vystúpil s televíznym príhovorom, pričom vyjadril želanie, aby sa v jeho krajine "obnovil sociálny zmier". Krátko predtým ho vyzvali na rezignáciu predstavitelia opozície, ako aj armády a polície. Morales uviedol, že svoj rezignačný list odovzdal bolívijskému parlamentu. Spolu s prezidentom odstupuje aj viceprezident Álvaro García Linera.

Opozičný prezidentský kandidát Carlos Mesa, náčelník ozbrojených síl Williams Kaliman a ďalší vyzvali v nedeľu Moralesa na odstúpenie po tom, ako Organizácia amerických štátov konštatovala mnoho vážnych nezrovnalostí v prvom kole bolívijských prezidentských volieb z 20. októbra.

Morales sa vyhlásil za víťaza týchto volieb a nárokoval si na štvrté funkčné obdobie po sebe, čo vyvolalo v Bolívii rozsiahle protesty. Vystupňovali sa tento víkend, keď sa k protivládnym demonštrantom v troch mestách pridali aj policajti. Morales skôr v nedeľu vyhlásil, že rešpektuje audit odborníkov z OAŠ a súhlasí s vypísaním nových volieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok