Medzi hrobmi vyčíňali vandali, zničili desiatky náhrobných kameňov

TA3 TASR
10.11.2019 14:58

Dánska polícia vyšetruje prípad vandalstva, keď páchatelia zničili 84 náhrobných kameňov na židovskom cintoríne v západnom Dánsku. Informovala o tom samotná polícia.

Medzi hrobmi vyčíňali vandali, zničili desiatky náhrobných kameňov
SITA/AP (ilustračné foto)

Spomínané desiatky náhrobných kameňov na Východnom cintoríne v meste Randers niekto postriekal zelenou farbou a niektoré aj zvalil. "Je to surový vandalizmus, ktorý zasiahol mnohých ľudí, a preto berieme prípad veľmi vážne," povedal policajný inšpektor Bo Christensen. Vandalstvo na cintoríne, ktorý vznikol v prvých rokoch 19. storočia, nahlásili úradom v sobotu, ale nie je jasné, kedy ku škodám došlo.

Na sobotu pripadlo 81. výročie protižidovského pogromu známeho ako Krištáľová noc alebo Noc rozbitého skla, keď sa v susednom Nemecku v noci z 9. na 10 novembra 1938 odohrali útoky na židovské obchody a bolo zavraždených najmenej 91 Židov. Starosta mesta Randers Torben Hansen odsúdil vandalský čin ako "zbabelý a podlý""Máme jeden z najstarších židovských cintorínov (v Dánsku) a vždy ho budeme chrániť, tak ako chránime všetky miesta s hrobmi," dodal starosta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok