Prezidentka vracia 50-dňový zákaz prieskumov späť parlamentu

TA3 TASR SITA
6.11.2019 13:38

Predĺženie predvolebného zákazu zverejňovania prieskumov zo 14 na 50 dní, ktoré najmä hlasmi Smeru-SD, SNS, ĽSNS schválil parlament, sa stretlo s nesúhlasom opozičných strán, ale aj časti koaličných poslancov a prezidentky. Zuzana Čaputová, ktorá uviedla, že takéto dlhé moratórium nemá v Európe obdobu, sa zákon rozhodla vetovať. Na rade bude opäť parlament.

Ak prelomia veto, obráti sa na Ústavný súd

Prezidentka Zuzana Čaputová nepodpíše návrh na predĺženie moratória na predvolebné prieskumy z aktuálnych 14 na 50 dní pred voľbami. Hlava štátu si myslí, že návrh je v rozpore napríklad s právom na informácie či právom na zhromažďovanie a šírenie informácií. "Potláča politickú súťaž a je v rozpore s princípom právnej istoty," uviedla. Ak sa parlament nestotožní s odôvodnením, ktoré je vo vete uvedené a prelomí ho, prezidentka sa obráti na Ústavný súd a požiada o pozastavenie zmien.

Poslanci v závere októbrovej schôdze odsúhlasili predĺženie moratória na prieskumy zo 14 na 50 dní pred voľbami. Zmeny sa majú týkať už najbližších parlamentných volieb. Zákon prešiel hlasmi Smeru-SD, SNS, ĽSNS a niekoľkých ďalších poslancov.

Čaputová vysvetlila, že podpísanie zákona by nebol správny krok. "Bolo by možné ho akoby podpísať a rovno ho poslať na Ústavný súd. Nemyslím si, že by to bol správny krok. Podpis prezidentky republiky pod zákonom znamená akceptáciu toho znenia a stotožnenie sa s jeho obsahom," povedala s tým, že sa s návrhom nestotožňuje a vidí v ňom rozpor s ústavou. Na otázku, či má dôveru v ÚS, odpovedala, že ju chce mať. "Viem, že teraz čelíme procesu, dúfam, že sebaočisty justičných orgánov, osobitne. Ale viem, že v justičných orgánoch pracujú aj ľudia, ktorí sú schopní a hodnotovo správne nastavení," tvrdí prezidentka.

Koalícia s ĽSNS? Katastrofa

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár pred zverejnením prezidentkinho rozhodnutia uviedol, že v poslaneckom klube navrhne, aby strana v opätovnom hlasovaní nepodporila predĺženie moratória. Povedal to s tým, že to, akým spôsobom prešiel návrh v parlamente, je zlá vizitka do budúcna. Prípadné akékoľvek rozhodnutie ísť s kotlebovcami do koalície v budúcnosti označil za katastrofu. "Považujem za veľmi zlé to zvýšiť na 50 dní," skonštatoval Bugár v súvislosti s moratóriom. Zatiaľ nepovedal, či sa v tejto súvislosti obrátia na Ústavný súd, podľa jeho slov o tom ešte musia hovoriť v klube. 

To, či sa pokúsia v koalícii presadiť návrh na nepodporenie moratória v prípade vetovania zákona, podľa neho nemá veľký význam. "Ťažko môžeme niečo presadiť v koalícii, keď sa koaličný partner takto rozhodol. Najviac ma mrzí to, že za tým rozhodnutím vidím aj to, že ĽSNS hlasuje tak, ako hlasuje. A to je veľmi zlá vizitka aj do budúcnosti," skonštatoval. Bugár dodal, že na náhody neverí. Pripustil však, že v poslednom čase sa aj vzhľadom na blížiace sa voľby stáva častejšie, že koaličné návrhy podporia opoziční poslanci aj bez dohody.

ÚS nemusí včas rozhodnúť

"Nie som si istý, či to veto nebude prelomené opäť koalíciou Smer-SD, SNS, ĽSNS," skonštatoval poslanec Gábor Grendel z OĽaNO. Podľa jeho slov už v tejto súvislosti pracujú na návrhu podnetu na Ústavný súd, podpisy však ešte nezbierajú. Návrh na 50-dňové moratórium označil za nonsens.

Podpredseda parlamentu za SaS Martin Klus vidí reálnu šancu, že sa v pléne nenájde 76 hlasov potrebných na prelomenie jej veta. "Neviem si predstaviť, kto ešte ďalší by sa mohol nechať nahovoriť. Dúfam, že už nie sú žiadne duše, ktoré by do takéhoto nezmyslu ešte išli," skonštatoval. "Viacerí ústavní právnici sa vyjadrili, že je to protiústavné," povedal líder Spolu Miroslav Beblavý. To, či zákon opätovne prejde, posúdiť nevie, a to aj vzhľadom na spôsob, akým prešiel predtým.

Za boli Smer, SNS a ĽSNS

Poslanci Národnej rady SR v závere októbrovej schôdze parlamentu odobrili pozmeňujúci návrh k novele zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ním zmenili aj zákon o volebnej kampani. Odsúhlasili tak predĺženie moratória na prieskumy zo 14 na 50 dní pred voľbami. Zmeny sa majú týkať už budúcoročných parlamentných volieb. Zákon prešiel hlasmi Smeru-SD, SNS, ĽSNS a niekoľkých ďalších poslancov.

Opozícia a väčšina klubu Mosta-Híd bola proti. Výhrady voči 50-dňovej lehote mali aj predseda vlády Peter Pellegrini a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Predĺženie moratória bolo podľa Lajčáka krátkozrakým politickým riešením, ktoré znižuje prestíž SR. Pellegrini by chcel, aby Slovensko bolo "na prvých priečkach v iných rebríčkoch, a nie spolu s Kamerunom a Tuniskom v prípade krajín s najdlhšie trvajúcimi moratóriami na predvolebné prieskumy".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok