USA končia, podľa Pekingu a Paríža je dohoda o klíme nezvratná

TA3 TASR
6.11.2019 09:59

Čínsky prezident Si Ťin-pching a francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyhlásili, že parížska klimatická dohoda je "nezvratná". Ich vyjadrenie prichádza po tom, ako Spojené štáty tento týždeň oficiálne oznámili odstúpenie od tohto svetového dohovoru.

USA končia, podľa Pekingu a Paríža je dohoda o klíme nezvratná
SITA/AP

V spoločnom vyhlásení oboch lídrov po ich rozhovoroch v Pekingu sa uvádza, že Si a Macron znova potvrdili "svoju pevnú podporu pre parížsku dohodu, ktorú považujú za nezvratný proces a kompas pre dôrazné opatrenia v oblasti klímy". Macron bez toho, aby priamo menoval USA, doplnil, že "odsudzuje rozhodnutia iných".

Čínsky prezident pri privítaní Macrona pred rozhovormi vyzdvihol návštevu francúzskeho lídra v Pekingu, ktorou podľa neho obaja "vysielajú svetu silný signál pevného zachovávania multilateralizmu a voľného obchodu, ako aj spolupráce pri budovaní otvorených ekonomík". Macron vo svojich vyjadreniach povedal, že Čína a Európska únia musia "budovať stabilné partnerstvo vo veľkých svetových otázkach vo svete, ktorý je viac a viac destabilizovaný".

"Rozvíjanie prístupu na trh a partnerstva medzi našimi podnikmi je prioritou," vyhlásil francúzsky prezident. Macron začal tento týždeň trojdňovú návštevu Číny oznámením, že EÚ dosiahla s touto krajinou dohodu o boji proti falšovaniu poľnohospodárskych produktov. Ďalšie dohody boli podpísané v stredu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok