Čaputová odobrila 9 zákonov. O moratóriu rozhodne zrejme cez týždeň

TA3 SITA
5.11.2019 17:05

Prezidentka Zuzana Čaputová by sa mohla už tento týždeň rozhodnúť, či podpíše predĺženie moratória na predvolebné prieskumy zo 14 na 50 dní. Informoval o tom jej hovorca. Zopakoval, že prezidentka má pochybnosti o ústavnosti navrhovanej zmeny.

Doteraz platil zákon z roku 1949

Čaputová odobrila svojím podpisom deväť zákonov, okrem iného tiež o financovaní cirkví štátom. Informoval o tom jej hovorca Martin Strižinec. Jedným z dôvodov úprav financovania cirkví zo strany štátu je Vatikánska zmluva. Pravidlá sa menia po niekoľkých desaťročiach.

Doteraz platný zákon z roku 1949 o hospodárskom zabezpečení cirkví a náboženských spoločností štátom už totiž nevyhovuje aktuálnym potrebám. Od začiatku budúceho roka ho nahradí nový zákon, ktorý vznikal dva roky a je výsledkom diskusie expertov ministerstva kultúry a zástupcov cirkví. Zákon sa bude vzťahovať iba na registrované cirkvi a náboženské spoločnosti, ktorých je v súčasnosti na Slovensku osemnásť.

Od 1. januára 2020 sa zvýši doterajšia výška dotácie podľa valorizácie platov vo verejnej správe a miery inflácie v pomere 80:20. Toto zvýšenie dotácie sa jednotlivým cirkvám rozdelí podľa počtu ich veriacich zisteného pri sčítaní obyvateľov, čo predstavuje vyšší stupeň spravodlivosti tohto modelu. Zákon cirkvám ukladá povinnosť predkladať každoročne verejnú správu o hospodárení s poskytnutým príspevkom, čo podľa ministerstva kultúry zvyšuje transparentnosť.

Odobrila vyššie platy vojakov

Prezidentka odobrila aj zvýšenie platov profesionálnych vojakov. Plat profesionálnych vojakov bude po novom zložený z viacerých častí, a to z takzvanej hodnostnej tarify a funkčnej tarify. Profesionáli si tiež finančne prilepšia v rámci hodnostného platu o jedno percento ročne za každý rok výkonu štátnej služby. Podľa rezortu obrany je v súčasnosti systém odmeňovania nedostatočný. Ministerstvo si, okrem iného, od novely sľubuje, že sa zvýši atraktivita vojenského povolania.

Prezidentka odobrila aj návrh o zbraniach a strelive. Po novom budú musieť nové zbrane a ich výrobcovia splniť zákonom stanovené parametre. Každá zbraň musí byť riadnym spôsobom označená výrobným číslom, čo platí aj v prípade streliva. Z pôsobnosti návrhu zákona sú vylúčené strelné zbrane a strelivo určené na použitie Ozbrojenými silami Slovenskej republiky a ďalšie strelné zbrane a strelivo, tak ako to bolo aj v minulosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok