Minister ocenil vojaka, ktorý zachraňoval ženu v bezvedomí

TA3 TASR
5.11.2019 11:14

Minister obrany Peter Gajdoš ocenil čatára Marcela Barčáka. Pamätnú medailu III. stupňa získal vojak Ozbrojených síl za záchranu života. Ocenený vojak si počas cyklistiky všimol dve ženy. Jedna z nich bola v bezvedomí. Po zhodnotení situácie poskytol žene prvú pomoc.

"Záchranka bola ešte nejakých 20 - 22 minút od miesta, celý ten čas bolo potrebné vykonávať resuscitáciu," priblížil. Poďakoval tiež mužovi, ktorý mu pri záchrane života pomáhal. V podobnej situácii sa Barčák neocitol prvýkrát, keďže pôsobil ako hasič a jazdí aj na záchrannej službe. Ocenenie vníma ako veľkú poctu a motiváciu do budúcna.

"Ukázal kus profesionality ako vojak a zároveň kus ľudskosti, a toto je to dôležité," povedal na adresu vojaka minister. Zdôraznil, že aj toto je dôkaz o tom, že vojaci slúžia občanom 24 hodín denne sedem dní v týždni. "Som nesmierne hrdý na tohto profesionálneho vojaka a verím, že každý z nás by sa mal v takejto krízovej situácii zachovať rovnako," dodal.

Náčelník Generálneho štábu OS Daniel Zmeko doplnil, že poskytovanie prvej pomoci je pevnou súčasťou výcviku. Pripomenul, že vojaci slúžia občanom v stave bezpečnosti, ako aj v stave krízy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok